ΕΛΛΑΔΑ

ΕΑΒ: Ανέπτυξε τεχνολογία κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με μικροκύματα

ΕΑΒ: Ανέπτυξε τεχνολογία κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με μικροκύματα

H Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) οργάνωσε και πραγματοποίησε επίδειξη πεδίου της τεχνολογίας καταστολής μικρών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), με τη χρήση μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΑΒ, «το υπερσύγχρονο σύστημα απώθησης ή καταστροφής μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων είναι το πρώτο που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά. Η ενσωμάτωσή του θωρακίζει την Εθνική Άμυνα και τους στρατιωτικούς στόχους από κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να προέλθουν από διαφορετικούς τύπους UAVs».

«Το σύστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σχεδιάστηκε και κατέστη λειτουργικό από τη Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ, η οποία εργάστηκε γι' αυτό για περισσότερο από έναν χρόνο».

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στο Σχηματάρι. «Οι δοκιμές, απέναντι σε πλήθος διαφορετικών σεναρίων, ήταν όλες απολύτως επιτυχείς και πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι κορυφαίων ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Leonardo, η MBDA και η Indra. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «όλοι συνεχάρησαν την ΕΑΒ και την ερευνητική της ομάδα για το νέο εντυπωσιακό επίτευγμα».

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος counter-drone JEY-CUAS, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF). Η Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ έχει τεθεί ήδη επικεφαλής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iFurther, που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης πολύ μεγάλων αποστάσεων.

Επίσης συμμετέχει με σημαντικό έργο στη μελέτη του νέου ευρωπαϊκού μεταγωγικού αεροσκάφους (πρόγραμμα FASETT), καθώς και στην πρόταση μελέτης αεροσκαφών πολύ μεγάλων φορτίων (πρόγραμμα SATOC).

«Η ΕΑΒ αισθάνεται υπερήφανη για την κορυφαία αυτή τεχνολογική καινοτομία που ανήκει στην κατηγορία των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ «η εταιρεία δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα «έξυπνου πολέμου».