ΕΣΠΑΣΑΝ ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Ο τρόμος επέστρεψε στη Θεσσαλία - Δραματικές ώρες σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα

Κακοκαιρία Elias: Ο τρόμος επέστρεψε στη Θεσσαλία - Δραματικές ώρες σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα
Eurokinissi

Δραματικές στιγμές στη Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η Θεσσαλία υποφέρει ξανά, από το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Elias. Λίγο μετά τις 23:00 ο ανατριχιαστικός ήχος του 112 στα κινητά ήχησε για την εκκένωση εννέα χωριών στη Λάρισα: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Πολύ δύσκολο είναι το βράδυ και στον Βόλο καθώς η νεροποντή που «σφυροκοπάει» την πόλη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά.

Μόνο στον Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα έχουν εγκλωβιστεί και επιχείρηση της ΕΜΑΚ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα, σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό έχει ξεπεράσει τους 80 πόντους, με την βροχή να συνεχίζει να πέφτει με αμείωτη ένταση.

Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την ώρα και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου.

Δείτε ζωντανά εικόνα από την κακοκαιρία:

Ασθενείς έμειναν χωρίς οξυγόνο στα σπίτια τους στον Βόλο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται αυτή την ώρα από εθελοντές για να μεταφέρουν ασθενείς στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ασθενείς με αναπνευστικές ανεπάρκειες και άλλα προβλήματα υγείας, έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο γιατί η πόλη δεν έχει ρεύμα. Όλοι οι υποσταθμοί της ΔΕΗ που βρίσκονται σε υπόγεια κτιρίων έχουν πλημμυρίσει.

Κόσμος αναζητά απελπισμένα βοήθεια για μεταφορά του στο Νοσοκομείο, από τη Νέα Ιωνία, την Μακρινίτσα, το Διμήνι, την Άλλη Μεριά. Προσέγγιση γίνεται με μεγάλη δυσκολία και με τεράστια καθυστέρηση μόνο στη Νέα Ιωνία γιατί οι δρόμοι είναι ποτάμια. Ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του στην πολύπαθη συνοικία Νέο Δέλτα.

Το ένα μέλος της οικογένειας λόγω αναπηρίας δεν μπορούσε να μετακινηθεί για να σωθεί από το πλημμυρισμένο σπίτι και ευτυχώς παρενέβη έγκαιρα η Πυροσβεστική.

«Έσπασε» ο Κρουσίδωνας- Πλημμυρίζουν σπίτια

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, προκαλώντας νέα προβλήματα στον Βόλο.

Σπίτια πλημμυρίζουν και οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το νερό παρασύρει αυτοκίνητα και εισβάλλει σε ισόγειες κατοικίες.

Ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές που οι κάτοικοι βλέπουν απειλητικά τα νερά του ποταμού, δεν υπάρχει ρεύμα.

Συγκλονιστικές εικόνες και στο Πήλιο

Νέο χτύπημα της κακοκαιρίας στη Μηλίνα Πηλίου, η οποία ακόμη δεν είχε συνέλθει από τις καταστροφές του φαινομένου Ντάνιελ και σήμερα βιώνει πάλι μεγάλες ζημιές.

Τα ρέματα κατεβάζουν με ορμή τόνους νερά και φερτά υλικά στην θαλάσσια ζώνη με την παραλιακή οδό να έχει κατακλυστεί από νερά και να απειλούνται και πάλι κατοικίες και επιχειρήσεις.

Τα λασπόνερα έχουν καλύψει τους δρόμους που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, ακόμη περισσότερα σπίτια βρίσκονται στη δίνη των πλημμυρών και κινδυνεύουν να καταστραφούν ενώ απεγνωσμένοι κάτοικοι έχουν βγει από αυτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν το εύρος των ακραίων φαινομένων.

Στους δρόμους ο Αχιλλέας Μπέος - «Έρχεται δύσκολο βράδυ μην μετακινείστε»

Πλημμυρικά φαινόμενα πλέον και πάλι στον Βόλο και τα προάστιά του από την σφοδρή καταιγίδα που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας .

Νέο μήνυμα του 112, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αφού εστάλει στις 19.10, αναφέρει ότι «με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» με αποτέλεσμα να διακοπούν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου βγήκε ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος ζητώντας από τους πολίτες να μην μετακινούνται καθώς έρχεται ένα δυσκολο βράδυ και θα πρέπει να προσέξουν για τη δική τους ασφάλεια αλλά και να βοηθήσουν στο έργο των συνεργείων.

Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Βόλου, με νέο μήνυμά του έκανε λόγο για χειρότερο φαινόμενο από την κακοκαιρία Daniel.

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρών αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Κλειστοί δρόμοι

Έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα 'Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή Aστυνομίας

Η κακοκαιρία Elias πλήττει τον Βόλο με αποτέλεσμα, την Τετάρτη (27/09), να σταλεί μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της πόλης, μέσω του 112, για απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή της Αστυνομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr, ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Βόλου στην οποία αναφέρει: «Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

Πλημμύρες -ξανά- και στην Καρδίτσα - Συνεχή μηνύματα από το 112

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112».

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός - Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός, με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης ήχησε το 112 στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα Φθιώτιδας για απομάκρυνση προς την περιοχή Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από την κακοκαιρία Elias.

Η κακοκαιρία αυτή τη στιγμή πλήττει τον νομό για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι μέρες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα και το 112 ήχησε στους κατοίκους του Βόλου για απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Σχετικές ειδήσεις