ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση στους γονείς ζητά η ΕΣΑμεΑ - Χωρίς μεταφορά 600 μαθητές με αναπηρία

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση στους γονείς ζητά η ΕΣΑμεΑ - Χωρίς μεταφορά 600 μαθητές με αναπηρία

Χωρίς μεταφορά τουλάχιστον 600 μαθητές με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 600 παιδιά, μαθητές, με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν μεταφορά προς και από τα σχολεία τους σύμφωνα με καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία.

Πρόκειται για τουλάχιστον 13 δρομολόγια τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και περιφερειακά, ενώ ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ακόμα άγονος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του διαγωνισμού, με τους γονείς και την Συνομοσπονδία να αγωνιούν για το εάν θα βρεθεί τελικά λύση, καθώς για τις οικογένειες η μεταφορά είναι ασύμφορη, αφού τα έξοδα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καλεί το αρμόδιο υπουργείο να βρει λύση, ενώ εάν περάσει και η σημερινή ημέρα και λήξει ο διαγωνισμός χωρίς ανταπόκριση θα πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον νόμο μία αποζημίωση στις οικογένειες των μαθητών, που σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θα καλύπτει τα έξοδα για όλη τη σχολική χρονιά.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

«Η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι τουριστικοί πράκτορες-ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς θεωρούν ασύμφορη την τιμή για τα σχολικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα 13 από αυτά, που αφορούν στα Ειδικά Σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, να μην εκτελούνται, την στιγμή μάλιστα που το σχολικό έτος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός της Π.Κ.Μ., που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, για την ανάληψη των μετακινήσεων των μαθητών/τριών με αναπηρία, εξαιτίας της μη συμμετοχής υποψήφιων ανάδοχων τουριστικών πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, απομένει σύμφωνα με τον νόμο, η προβλεπόμενη αποζημίωση από την Π.Κ.Μ. των γονέων και κηδεμόνων για τη μεταφορά των παιδιών τους, και η οποία ενέργεια σαφώς σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λύση.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει στην κ. Κεραμέως ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα. Οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών/τριών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες Θεσσαλονίκης εδώ και τώρα.

Κανένα παιδί με αναπηρία, κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια με αναπηρία, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αποκλειστεί, δεν πρέπει να αποκλείεται από το δικαίωμα στη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, στο πανανθρώπινο αγαθό της εκπαίδευσης, λόγω αδυναμίας του κράτους, της ελληνικής πολιτείας, να εκπληρώσει την ευθύνη που έχει και να διασφαλίσει την μεταφορά του/της προς και από το δημόσιο σχολείο, γι’ αυτό και η ΕΣΑμεΑ ζητά ΑΜΕΣΗ παρέμβαση για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος!»