ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς σχολικό λεωφορείο περισσότεροι από 600 μαθητές με αναπηρία

Θεσσαλονίκη: Χωρίς σχολικό λεωφορείο περισσότεροι από 600 μαθητές με αναπηρία

Πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις μετακινήσεις πάνω από 600 μαθητών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες.

Μια σοκαριστική καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία..

Συγκεκριμένα ένα μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στη συμπρωτεύουσα με τις μετακινήσεις μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, καθώς δεν υπάρχει λεωφορείο για να τους μεταφέρει. Συνολικά ο αριθμός αυτών που δεν καλύπτεται η μετακίνησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπερβαίνει τους 600.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ

«Η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι τουριστικοί πράκτορες-ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς θεωρούν ασύμφορη την τιμή για τα σχολικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα 13 από αυτά, που αφορούν στα Ειδικά Σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, να μην εκτελούνται, την στιγμή μάλιστα που το σχολικό έτος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός της Π.Κ.Μ., που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, για την ανάληψη των μετακινήσεων των μαθητών/τριών με αναπηρία, εξαιτίας της μη συμμετοχής υποψήφιων ανάδοχων τουριστικών πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, απομένει σύμφωνα με τον νόμο, η προβλεπόμενη αποζημίωση από την Π.Κ.Μ. των γονέων και κηδεμόνων για τη μεταφορά των παιδιών τους, και η οποία ενέργεια σαφώς σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λύση.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει στην κ. Κεραμέως ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα. Οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών/τριών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες Θεσσαλονίκης εδώ και τώρα.

Κανένα παιδί με αναπηρία, κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια με αναπηρία, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αποκλειστεί, δεν πρέπει να αποκλείεται από το δικαίωμα στη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, στο πανανθρώπινο αγαθό της εκπαίδευσης, λόγω αδυναμίας του κράτους, της ελληνικής πολιτείας, να εκπληρώσει την ευθύνη που έχει και να διασφαλίσει την μεταφορά του/της προς και από το δημόσιο σχολείο, γι’ αυτό και η ΕΣΑμεΑ ζητά ΑΜΕΣΗ παρέμβαση για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος!»

Πηγή: thestival.gr