ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Πώς οδηγήθηκε στο «λουκέτο» – Από τα λαμπερά εγκαίνια στην εισαγγελική έρευνα

ΟΑΚΑ: Πώς οδηγήθηκε στο «λουκέτο» – Από τα λαμπερά εγκαίνια στην εισαγγελική έρευνα

Οι κορδέλες περιμετρικά του Ολυμπιακού Σταδίου σηματοδοτούν το κλείσιμο του μεγαλύτερου γηπέδου της χώρας.

Τρία 24ωρα μετά τη σχετική απόφαση και ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, οι αρχές περιμένουν τη δεύτερη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με μια σειρά από νέα στοιχεία να βάζουν σε σκέψεις για όλα όσα έπρεπε να γίνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και για το αν τελικά το στέγαστρο Καλατράβα ήταν ασφαλή από την εποχή της κατασκευής του.

Ειδικοί εξηγούν στο Mega πως η φθορά στο στέγαστρο μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά βάσει της πρώτης τεχνικής μελέτης που οδήγησε στο λουκέτο, είναι αρκετά σημαντική, ώστε να προκαλέσει την πτώση του ακόμη και απροειδοποίητα.

Ειδικοί εστιάζουν στον συντελεστή ασφαλείας του έργου από το 2004, όταν λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το στέγαστρο τοποθετήθηκε.

«Στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα. Ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκειά του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη. Το έργο είναι μοναδικό στον κόσμο και αυτό από μόνο του έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς δεν υπήρχε εμπειρία μεγάλη τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση», δήλωσε ο Γιώργος Γκαζέττας, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Σαντιάγκο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων το οποίο όμως φαίνεται πως χάθηκε. Το 2004 μάλιστα όταν τοποθετήθηκε η εμβληματική κατασκευή δεν υπήρχε οικοδομική άδεια και δεν μπορούσε να συντηρηθεί. Η άδεια βγήκε 10 χρόνια μετά, αλλά όπως λέει ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, η χώρα λόγω των μνημονίων δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο κόστος της συντήρησης.

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης για την ασφάλεια των στεγάστρων. Ελέγχονται πιθανά αδικήματα για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και παραβίαση κανόνων οικοδομικής.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητάει απαντήσεις για το αν τηρήθηκαν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων φορέων κ σε ποιους είχαν υποβληθεί και γιατί έγινε τώρα η μελέτη που ανέδειξε το πρόβλημα στατικότητας.

«Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί, πολύ απλά, προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το όλο θέμα κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν κατά της κυβέρνησης.

Το πόσο θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ θα εξαρτηθεί όπως φαίνεται από τη 2η μελέτη, που θα κάνει ειδική ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

«Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα την περίοδο 2006-2007 υπέγραψε σύμβαση για τη συντήρηση με την εταιρεία Hochtief που υλοποιήθηκε εν μέρει. Το 2008 η εταιρεία Bung δίνει οδηγίες σε εγχειρίδιο για συντήρηση δύο φορές το χρόνο, με την πρώτη όμως να γίνεται το 2014 όταν εγκρίθηκε ποσό για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών». Το 2021 η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 22,3 εκατομμύρια € για τη συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα.

Το όλο θέμα συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, με το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας να παραμένει κλειστό, αποκλεισμένο με αυτές τις κόκκινες κορδέλες.