ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ: Η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα

ΟΑΚΑ: Η μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε πως παραμένει άγνωστο το πότε θα λειτουργήσει ξανά το ΟΑΚΑ τονίζοντας ότι η αξιολόγηση της υπάρχουσας μελέτης αλλά και η νέα που θα εκπονήσει το ΤΕΕ, θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΟΑΚΑ, τοποθετήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο χρονικό του κλεισίματος του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, εξηγώντας παράλληλα και τα επόμενα βήματα. Όπως είπε, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το κεντρικό στάδιο στο ΟΑΚΑ, ενώ για το ποδηλατοδρόμιο έχει πάρει εγγυήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το πλήρες χρονοδιάγραμμα θα γίνει γνωστό όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο έχει στα χέρια του τη μελέτη ενώ αναμένεται να εκπονήσει και μία δεύτερη, σε συνεργασία με στελέχη του ΕΜΠ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού ανέφερε επίσης ότι μόλις παρελήφθη η μελέτη η αντίδραση ήταν ακαριαία, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει γνώση για την ύπαρξη προγενέστερης μελέτης.

Όπως εξήγησε, θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ υπογράμμισε ότι αυξάνονται κατά 30% οι μεταβιβάσεις του υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Τέλος, υπενθύμισε ότι από τις 31 Αυγούστου κανένα αθλητικό κέντρο στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια.

«Την Πέμπτη αργά έλαβα την μελέτη από την συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε την Παρασκευή έκανα αυτό που έπρεπε ως αυτονόητο ως υπουργός. Μια μελέτη η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε αστοχίες στο θέμα της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα και στα δύο αυτά μεγάλα αθλητικά κέντρα, δηλαδή στο ποδηλατοδρόμιο και στο γήπεδο. Και αυτόματα την Παρασκευή έδωσα εντολή να κλείσει προσωρινά το ΟΑΚΑ μέχρι να προχωρήσουμε σε μία δεύτερη μελέτη, Δεν έχει κλείσει το ΟΑΚΑ στο σύνολό του. Το ΟΑΚΑ είναι μία αθλητική περιοχή της πατρίδας μας, εμβληματική, χίλια στρέμματα, έχει δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλείσαμε το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο. Εδώ λοιπόν είμαστε στην χρονική στιγμή που πλέον προχωράμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι αυτό που έχω ήδη ανακοινώσει. Προχωράμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης και ζήτησα από το Τεχνικό Επιμελητήριο με τη διαβίβαση όλου του φακέλου της μελέτης να επαναξιολογήσουν και να τοποθετηθούν στο πλαίσιο επιβεβαίωσης ή όχι της μελέτης που τους παρέδωσα», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι περιμένω την απόφαση όσο αφορά την αξιολόγηση που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο και για το ποδηλατοδρόμιο και για το αθλητικό κέντρο του γηπέδου. Και στη βάση αυτής της μελέτης θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών το οποίο θα καθορίσει η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όποια και αν είναι αυτή. Η επιβεβαίωση και η διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου είναι ότι το αθλητικό κέντρο του ΟΑΚΑ και το ένα και το άλλο θα ανοίξουν και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όση προσπάθεια και αν βάλουμε. Εξαίρεση αποτελεί το ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο έχω πάρει την εγγύηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι καθώς η μελέτη δείχνει διαφορετική αξιολόγηση στα ευρήματα, θα μπορούσε αυτό να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά τη νέα μελέτη εφαρμογής και μέχρι το τέλος του 2024 να έχει επαναλειτουργήσει. Αλλά αυτό είναι ένδειξη και πρόταση από το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τις διαδικασίες της μελέτης. Περιμένουμε όμως ακόμη να δούμε την απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

Σχετικές ειδήσεις