ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Πισπιρίγκου - Κραββαρίτης: «Δεν έχω δει ποτέ θάνατο από κεταμίνη» - Η πιθανότερη εκδοχή

Δίκη Πισπιρίγκου - Κραββαρίτης: «Δεν έχω δει ποτέ θάνατο από κεταμίνη» - Η πιθανότερη εκδοχή

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης και αναφερόμενος στα 32.000 λευκά αιμοσφαίρια που βρέθηκαν στις 12/4 στις εξετάσεις της ΤζωρτζίναςΔασκαλάκη

Για τρίτη ημέρα εξετάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, που έχει κληθεί ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο και σύμφωνα με τους συνηγόρους της είναι ασθενής.

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης και αναφερόμενος στα 32.000 λευκά αιμοσφαίρια που βρέθηκαν στις 12/4 στις εξετάσεις της ΤζωρτζίναςΔασκαλάκη, έκανε λόγο για «συνταρακτικό εύρημα», αφού όπως εξήγησε «πάνω από 30.000 είναι στα όρια της σηψαιμίας». Μάλιστα, σχολιάζοντας τα αντιβιοτικά που δόθηκαν στο παιδί, υποστήριξε ότι «όσο δίνουμε αντιβιοτικά σημαίνει ότι υπάρχει καλπάζουσα λοίμωξη», ενώ εκτίμησε πως επρόκειτο για λοίμωξη του αναπνευστικού «που έχει προχωρήσει σε όλα τα όργανα όμως, δηλαδή εξελίχθηκε ο παράγοντας και έβλαψε πολλά όργανα, αυτό είναι η σηψαιμία».

Μπάρκα: Στις 16,18,19 Απριλίου καταγράφεται σιελόρροια στο παιδί. Σε τι οφείλεται;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να γνωρίζω.

Μπάρκα: Στις εξετάσεις στο νοσοκομείο στο Ρίο καταγράφηκαν κάποιες αυξημένες τιμές (σ.σ.: αναφέρει αποτελέσματα εξετάσεων). Τι σημαίνουν αυτά;

Μάρτυρας: Φαίνεται ότι υπάρχει καλπάζουσα λοίμωξη που αναπτύσσεται.

Μπάρκα: Μπορείτε να εξηγήσετε την αγωγή που έπαιρνε το παιδί (αναφέρει σειρά φαρμάκων);

Μάρτυρας: Είναι κλασική αγωγή αντιμετώπισης επιληπτικών επεισοδίων.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για επιβαρυμένη υγεία του παιδιού και συμπλήρωσε πως ορθώς πήγε σε ΜΕΘ, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν έγιναν όλες οι κατάλληλες εξετάσεις. «Εγώ δεν έχω δει ποτέ θάνατο από κεταμίνη. Όμως από τη βιβλιογραφία η κεταμίνη φαίνεται πως θα είχε ένα ασφυκτικού τύπο θάνατο. Όμως δε βρέθηκαν ασφυκτικές κηλίδες. Δεν υπάρχουν ευρήματα που να στοιχειοθετούν απόλυτα την πλήρη τεκμηρίωση για κεταμίνη. Ο ιατροδικαστής βγάζει το πόρισμα, όχι τα τοξικολογικά εργαστήρια. Το πόρισμα του ιατροδικαστή δίνει τα παραδείγματα του τοξικολόγου, που τα παραδείγματα αυτά -όπως σας έχω πει- δεν είναι ενδεδειγμένα».

Ειδική αναφορά έκανε ο μάρτυρας στην ουσία ροκουρόνιο, η οποία βρέθηκε πολύ αργότερα στις τοξικολογικές εξετάσεις, γεγονός που χαρακτήρισε «παράδοξο».

Γεωργόπουλος: Είπατε ότι θεωρείτε δεδομένο ότι η κεταμίνη δόθηκε κατά τη διασωλήνωση γιατί δεν υπάρχει διασωλήνωση χωρίς τέτοια ουσία. Λένε ψέματα;

Μάρτυρας: Εγώ δεν είπα ότι λέει κάποιος ψέματα. Εγώ είπα ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η χορήγηση κεταμίνης είναι ιατρογενής. Δε φαίνεται στα χαρτιά των γιατρών, αλλά βρέθηκε στο αίμα. Εκεί βρέθηκαν και άλλες ουσίες όπως η λιδοκαΐνη. Αυτά έχουν σχέση με ιατρογενείς χειρισμούς.

Γεωργόπουλος: Οκτώ άτομα λένε ότι δε δόθηκε κεταμίνη, ούτε κατά παραγγελία ούτε κατά λάθος.

Μάρτυρας: Η δικιά μου γνώση και εμπειρία λέει αυτό που σας είπα. Αν οι συνάδελφοι πιστεύουν σε αυτό, είναι ο λόγος τους στο λόγο μου. Τι να πω; Ότι έχω συναντήσει ποτέ διασωλήνωση χωρίς κατασταλτικό;

Μάλιστα, ο μάρτυρας επέμεινε πως η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη «όπως ήταν εκείνη τη στιγμή… ο πνεύμονας έπασχε», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν έχει λογική κάποιος που έδωσε κεταμίνη για να σκοτώσει, να έδωσε και μιδαζολάμη (την οποία οι γιατροί υποστηρίζουν πως δεν έδωσαν, αλλά βρέθηκε στο παιδί) σε θεραπευτική συγκέντρωση».

Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και την εισαγγελέα της έδρας εξαιτίας του ισχυρισμού του περί σηψαιμικού σοκ και προβλημάτων στους πνεύμονες.

Πρόεδρος: Όταν κάποιος πάσχει στο πνεύμονα αναπνέει κανονικά;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά της έβαλαν οξυγόνο.

Πρόεδρος: Ναι αλλά μετά το έβγαλαν και ανέπνεε κανονικά. Γιατί;

Μάρτυρας: Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος!

Πρόεδρος: Πως γίνεται δύο πνεύμονες που όπως λέτε ήταν χάλια, να μην είναι με μπουκάλα το παιδί 24 ώρες το 24ωρο;

Μάρτυρας: Είναι αδιαμφισβήτητα βαριά πάσχοντες πνεύμονες. Έπαιρνε αγωγή το παιδί. Δεν σημαίνει ότι το ενδογενές αίτιο έπαψε να υπάρχει.

Πρόεδρος: Το πνευμονικό οίδημα που λέτε μπορεί να είναι από άλλη αιτία;

Μάρτυρας: Κατά τη δική μου λογική ταιριάζει στο δικό μου σενάριο. Με τα στοιχεία αυτά είναι το πλέον πιθανό το πνευμονικό οίδημα να έχει προέλθει από αυτό.

Εισαγγελέας: Τα εργαστηριακά ευρήματα υποχωρούσαν μετά. Πως σώθηκαν τα όργανα και το παιδί έφτασε να κάνει φυσικοθεραπείες;

Μάρτυρας: Αυτό είναι το εύλογο. Όταν σώζεται από το θάνατο το εύλογο είναι ακολουθήσει βελτίωση. Δε σημαίνει ότι όταν παθαίνει κάποιος σηψαιμία πεθαίνει.

Εισαγγελέας: Μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο το παιδί λειτουργούσε όμως. Τα όργανα λειτούργησαν; Δε θα βλέπαμε κάτι στα όργανα; Η καρδιά δεν είχε ανάγκη από υποστήριξη! Με την αντιβίωση λειτούργησε η καρδιά; Οι νεφροί; Το ήπαρ;

Μάρτυρας: Δεν έχουμε ιατροδικαστική για να ξέρουμε…

Εισαγγελέας: Μα πως; Αφού λειτουργούσαν τα όργανα…

Πρόεδρος: Με κορεσμό καλό στις 10/4 και κορεσμό στις 11/4 που έφτασε στο 100% επιμένετε ότι το παιδί είχε ζήτημα στους πνεύμονες;

Μάρτυρας: Ότι οι πνεύμονες λειτουργούν δε σημαίνει ότι μπορούμε να αναιρέσουμε τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Η ζημιά γίνεται μια στιγμή! Δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη δεν εξελίσσεται.

Ακολούθησε η συνέχεια της εξέτασης της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, που απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης άφησε, για ακόμη μια φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι θάνατοι των τριών παιδιών της οικογένειας να οφείλεται σε πιθανή κληρονομική νόσο. «Δεν έχω ταχθεί ποτέ κατά των γιατρών ότι έχει γίνει έχει γίνει εν μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία αύριο θα εξεταστεί από τον Αλέξη Κούγια.