ΕΛΛΑΔΑ

Στέγαση: «Άλυτος» γρίφος τα ακριβά ενοίκια - Ώρα για... συγκάτοικο

Στέγαση: «Άλυτος» γρίφος τα ακριβά ενοίκια - Ώρα για... συγκάτοικο

Το πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια εξακλουθεί να αποτελεί «πονοκέφαλο» για όσους αναζητούν στέγη

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των ενοικίων με τους ενδιαφερόμενους να στρέφονται στην επιλογή της συγκατοίκησης για να αποφύγουν τα μεγάλα κόστη.

Για την «εκτόξευση» στις τιμές των ενοικίων μίλησε στο Action24, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού δικτύου «E-real Estates» Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Φέτος κινούμαστε με μια μεσοσταθμική αύξηση σε ένοικια σπιτιών, τα οποία είναι κατάλληλα για οικογένειες, από 6-10%. Η υσσωρευτική αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων από το 2018 έως το 2022 που κυμαίνεται στο 37 μέχρι το 42,1%», τόνισε ο κ. Μπάκας

Για τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση ο κ. Μπάκας εξήγησε τα εξής: «Είμαστε σε μια διαφωνία μεταξύ ιδιοκτητών ενοικιαστών για το ποιος ευθύνεται. Αλλά δεν ευθύνεται κανένας, οι ιδιοκτήτες ζητούν κάποια ενοίκια γιατί τα ακίνητα τους είναι ανακαινισμένα ή επιπλωμένα ενώ ο κόσμος δεν δύναταινα πληρώσει».

Παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα ο κ. Μπάκας αν κάποια οικογένεια ψάξει να νοικιάσει σπίτι με 2 υπνοδωμάτια, 80-100 τμ, στα νότια προάστια, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης στο 80% θα είναι στα 800 ευρώ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΟΜΙΔΑ, Μάνος Κρανίδης μίλησε για ένα δομικό πρόβλημα ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κενά ακίνητα: «Η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Τα κενά ακίνητα είναι 900.000 και τα μισά είναι μη κατοικήσιμα. Εκεί είναι όλο το κλειδί να γίνει πρόγραμμα με κίνητρα ώστε να βάλει τα ακίνητα στην αγορά. Να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές για να μπορέσουν να τα ανακαινίσουν».

Για αυτό τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προσπαθούν να βρουν ένα συγκάτοικο για να γλιτώσουν χρήματα, όπως είπε ο CEO του «Myroomie.gr», Δομίνικος Πρίτης.

«Στον Νέο Κόσμο ένα σπίτι δια δύο με μπάνιο και κουζίνα, με ίντερνετ, ρεύμα κλπ. Το πακέτο αυτό μπορεί να κοστίζει το άτομο από 300 μέχρι 500 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Πρίτης.