ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο όπως... χρυσός! Μεταμεσονύκτιες περιπολίες σε ελαιώνες και σεκιούριτι στα ελαιοτριβεία

Ελαιόλαδο όπως... χρυσός! Μεταμεσονύκτιες περιπολίες σε ελαιώνες και σεκιούριτι στα ελαιοτριβεία

Ελαιόλαδο: Σε ακραία μέτρα προχωρούν παραγωγοί και λαδέμπορες για την προστασία του «υγρού» χρυσού

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί από τα απανωτά κρούσματα κλοπών που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της αύξησης στη τιμή του ελαιόλαδου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης, λέει ότι η αίσθηση που επικρατεί στον κλάδο είναι φοβική ως προς το ενδεχόμενο, ενόψει της περιόδου συγκομιδής της ελιάς που σταδιακά ξεκινάει

Σύμφωνα με τον κ. Βρουλίτη, η μέχρι τώρα έλλειψη μαζικών συμβάντων κλοπών ελαιολάδου από τις αποθήκες αποδίδεται στο γεγονός ότι η μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ».

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας», προβλέπουν ότι η τιμή του εγχώριου λαδιού θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο και οι δύο εκτιμούν ότι ενώ η τιμή διάθεσης στην αγορά θα υποχωρήσει, το κόστος της παραγωγής θα παραμείνει υψηλό. «Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

«Τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή»

Ο αγροτικός συνεταιρισμός «Νηλέας» τοποθέτησε πρόσφατα στις αποθήκες του κάμερες ασφαλείας. Στις αποθήκες υπάρχει επίσης συναγερμός ενώ η προσοχή για κλειστές πόρτες και παράθυρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο υπάρχουν περιστατικά κλοπών στην περιοχή του, αλλά όπως λέει «έχει συμβεί να μαζέψουν ελιές και το βράδυ». Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να κάνουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους, όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

«Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», λέει από την πλευρά του ο κ. Βρουλίτης, που έχει γνώση για τα ρεπορτάζ με τα συστήματα εντοπισμού (gps) σε σχήμα ελιάς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη με τον ίδιο να απορεί πώς θα λειτουργήσουν αλλά και πόσο εύκολα θα αποτρέψουν τους κυνηγούς του νέου χρυσού.

Η τυποποιήτρια ελαιολάδου , Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου από την πλευρά της δήλωσε πως «υπάρχει ένα άγχος μήπως ξεκινήσουν να κλέβουν τον καρπό» ενώ εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή».

Όσοι γνωρίζουν πάντως εικάζουν ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζουν οι παραγωγοί ελαιόλαδου θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον των επιτήδειων στα ελαιοτριβεία.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» μεγάλα ελαιοτριβεία διαθέτουν ήδη υπηρεσίες σεκιούριτι, ενώ πολλοί παραγωγοί φοβούνται ότι το πλιάτσικο δεν θα έρθει με μεγάλα οχήματα που θα καταφέρουν να αποσπάσουν παλετοκιβώτια με ελαιόλαδο, παραβιάζοντας τους μηχανισμούς ασφαλείας των χώρων αποθήκευσης, αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και εσωτερικά του κλάδου, ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς. Άλλωστε, η υψηλή τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής και στην Ελλάδα, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου, δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ρέθυμνο: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο 37χρονος αλιεργάτης μετά από αλλεργική αντίδραση

Άνω Λιόσια: Τρόμος για ηλικιωμένο μέσα στο σπίτι του - Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους κλέφτες

Ψηφιακοί νομάδες στα Άγραφα - Το σχέδιο για να κατοικήσουν νέοι άνθρωποι στα 32 χωριά

Σχετικές ειδήσεις