ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb στην ημερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κλιματική αλλαγή και μετανάστευση

Το Newsbomb.gr στη διεθνή ημερίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κλιματική αλλαγή
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» στη διεθνή ημερίδα, με τίτλο: «Consultative Leadership Meeting» που οργάνωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας τα τεράστια κοινωνικά θέματα που έχουν ανακύψει εκ των οποίων πολλά σχετίζονται με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, διοργάνωσε.

Το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε διεθνή ημερίδα για την κλιματική αλλαγή με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» στη διεθνή ημερίδα, με τίτλο: «Consultative Leadership Meeting» που οργάνωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας τα τεράστια κοινωνικά θέματα που έχουν ανακύψει εκ των οποίων πολλά σχετίζονται με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, διοργάνωσε.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας,
Δημήτρης Καιρίδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Natia Loladze, καθώς και κορυφαία στελέχη από 30 Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Dr. Αντώνης Αυγερινός στο Newsbomb.gr: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τους άξιους εθελοντές παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια της κλιματικής κρίσης»

«Είναι μία ιδιαίτερη εκδήλωση και σημαντική για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθότι σήμερα έχουν βρεθεί 30 ηγέτες διαφόρων Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Θα ανταλλάξουμε ιδέες, θα συζητήσουμε θέματα και ελπίζουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις προκειμένου ώστε από κοινού να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγή αλλά και να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε τις μεταναστευτικές ροές αλλά και να βρούμε καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες ή άλλα τυχαία περιστατικά. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τους άξιους εθελοντές παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Dr. Αντώνης Αυγερινός στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Δημήτρης Καιρίδης στο Newsbomb.gr: «Ο ΕΕΣ είναι πάντα δίπλα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε στενή συνεργασία»

«Δηλώνω την αυτονόητη στήριξη μου σε έναν παγκόσμιο θεσμό που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες δίπλα σε κάθε αναξιοπαθούντα όπου γης. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται σε περίοδο αναγέννησης μετά την ταλαιπωρία που πέρασε στο παρελθόν. Είναι πάντα δίπλα μας και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε μία στενή συνεργασία να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Σήμερα βλέπουμε τις εικόνες του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα και οπουδήποτε υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρόβλημα είναι “παρών”. Χαίρομαι που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται μπροστά στο διεθνές κίνημα», είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας,
Δημήτρης Καιρίδης, στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε το κίνημα του ΕΕΣ παραμένει αφόρητα επίκαιρο και χρήσιμο»

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε το κίνημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραμένει αφόρητα επίκαιρο και χρήσιμο. Είμαι περήφανος που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μετά από μία μακρά περίοδο παρακμής περνώντας στην ηγεσία του κυρίου Αντώνη Αυγερινού κατάφερε να αναγεννηθεί και να καταστεί πρωταγωνιστής με μεγάλη παρουσία δίπλα στον κάθε συμπολίτη μας», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Natia Loladze στο Newsbomb.gr: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε καθημερινά με τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή»

«Σήμερα συγκεντρώσαμε την Εθνική Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία. Τα κύρια θέματα των συζητήσεων είναι εκείνες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις περιοχές όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση καταστροφών. Αυτές είναι οι δραστηριότητες που καθημερινά ανταποκρίνονται οι εθνικές μας κοινωνίες, ανταλλάσσουν απόψεις, μιλούν για θέματα διακυβέρνησης. Πρέπει να το τονίσω ότι συνεχίζουμε να παλεύουμε καθημερινά με τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», είπε στην κάμερα του Newsbomb.gr η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Natia Loladze.

Και πρόσθεσε: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μαζί με τους εθελοντές του αυτό το καλοκαίρι αντιμετώπισε πυρκαγιές και πλημμύρες. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτήν την αφοσίωση και το έργο τους που προσφέρουν στους ανθρώπους που υποφέρουν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, που μας συγκέντρωσε από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Έχουμε περίπου 20 εθνικές κοινωνίες. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα και ανυπομονούμε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Το πιο σημαντικό είναι πώς προετοιμαζόμαστε για το μέλλον και πώς μετριάζουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε».

Δημήτρης Καιρίδης στο Newsbomb.gr: «Η Ελλάδα έχει άψογη διαδικασία ασύλου»

Σε ερώτηση για το πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ήδη αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να ενταθούν με τον πόλεμο στη Γάζα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, απάντησε: Σίγουρα είμαστε πιο έτοιμοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το αποδείξαμε αυτό και με την αύξηση που είχαμε το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ένα οργανωμένο σύστημα πρώτης υποδοχής και μία άψογη διαδικασία ασύλου πολύ γρήγορη, αποτελεσματική και αξιόπιστη προκειμένου να διαχειρίζεται με ασφάλεια τις ροές και το πρόβλημα. Είναι ένας διαρκής αγώνας, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, συντονισμός, διπλωματική δουλειά. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής συζήτησης. Σήμερα η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες και η φωνή της ακούγεται. Η χώρα τα έχει καταφέρει παρά τις δυσκολίες της γεωγραφίας, έχουμε καλύτερες επιδόσεις».

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: «Η ανάπτυξη που υπηρετούμε όλοι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στο ερώτημα «αν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με το να ακυρώσει ένα έργο η μία επένδυση η οποία θα αποδεικνυόταν κλιματικά επιζήμια για την χώρα» απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής όχι διότι κανείς δεν σκέφτεται να κάνει οποιαδήποτε επένδυση αν είναι κλιματικά είναι επιζήμια. Η ανάπτυξη που υπηρετούμε όλοι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι η ανάπτυξη που έρχεται σε συνεργασία με το περιβάλλον και σε συνεργασία με αυτό, τα λάθη που έκανε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα δεν μπορεί να τα επαναλάβει. Μέσα σε αυτό τον κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες».

Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: «Θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι σε σχέση με πέρυσι για έκτακτες καταστάσεις»

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το «αν θα είμαστε πιο έτοιμοι του χρόνου να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις με πυρκαγιές και πλημμύρες» είπε: «Έτοιμοι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε, πιο έτοιμοι πιθανόν. Η φύση είναι ισχυρότεροι του ανθρώπου. Το θέμα είναι μπορούμε να είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ότι ήμασταν φέτος; Ναι θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ότι ήμασταν φέτος. Η κλιματική κρίση δημιουργεί πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ότι τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Oι θεματικές της ημερίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν διεξοδικά οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, προτείνοντας μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπισή της, καθώς και για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.

Οι εκπρόσωποι των Εθνικών Συλλόγων θα είχα τη δυνατότητα να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που εφαρμόζουν στις χώρες τους ενώ ανέφεραν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο.

Οι κύριες θεματικές της ημερίδας ήταν:

  • Κλιματική Αλλαγή
  • Μετανάστευση
  • Αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, πόλεμοι κ.α.)

• Προληπτικές δράσεις για την Ουκρανία και τις γειτονικές πληγείσες χώρες

Σχετικές ειδήσεις