ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη της ΕΕ στο μεταναστευτικό

Μηταράκης: Ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη της ΕΕ στο μεταναστευτικό
Ομιλία Μηταράκη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Στο συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το Μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις του εντός της Ευρωζώνης, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισημαίνει πως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αύξησε κατακόρυφα τις ροές στην κεντρική Ευρώπη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τάχθηκε, επίσης υπέρ της εντατικότερης προσπάθειας για όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. Υπογράμμισε δε, Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας, στον οποίο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εγκατασταθούν ελεύθερα.

«Η θέση μας είναι ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικός, προβλέψιμος και να περιλαμβάνει νομικές διαβεβαιώσεις, ότι οι ανάγκες αλληλεγγύης όπως εκφράζονται από τα κράτη-μέλη θα αντιμετωπιστούν επαρκώς», σημείωσε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έθεσε δυο ξεκάθαρους στόχους για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της αλληλεγγύης, οι οποίοι είναι η μείωση της συνολικής μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία και η προσφορά άμεσης, απτής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη.

«Δυστυχώς, είχαμε προβλέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Επομένως, πρέπει να πετύχουμε δύο στόχους: Τη μείωση της συνολικής μεταναστευτικής πίεσης στην Ένωση, και την προσφορά άμεσης, απτής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

Η ομιλία του κ. Μηταράκη κατέληξε, με τον Υπουργό να τονίζει τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση της Ουκρανίας, λέγοντας πως είναι σε θέση να αναβαθμίσει τις δυνατότητες υποδοχής, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την περίπτωση απότομης αύξησης των ροών, όσο και τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα:

Μηταράκης στο CNN Greece: Δεν θα ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι

Μηταράκης: «Να διαβάσει ξανά η Τουρκία τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Μηταράκης για Τουρκία: «Δεν θα αφήσουμε να κάνουν ξανά ό,τι το '15»