ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Μυστήριο με τον θάνατο 22χρονου – H σπάνια ασθένεια με το όνομα του νησιού των Κυκλάδων

Νάξος: Μυστήριο με τον θάνατο 22χρονου – H σπάνια ασθένεια με το όνομα του νησιού των Κυκλάδων

Τι είναι η σπάνια νόσος «Νάξος» - Ο άτυχος νέος πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να το επαναφέρουν να το σταθεροποιήσουν για να τον βάλουν στο ελικόπτερο.

Θλίψη στη Νάξο από τον θάνατο 22χρονου ο οποίος έφυγε ξαφνικά μετά από απανωτές ανακοπές, χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ο 22χρονος από τη Νάξο είχε έντονο βήχα και δέκατα, τα μοναδικά συμπτώματα που εμφάνισε τρεις ημέρες πριν τον προδώσει η καρδιά του με απανωτές ανακοπές. Η μητέρα του μίλησε στο Mega, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ποτέ, ποτέ, ποτέ» δεν είχε πρόβλημα υγείας.

Ο θείος του αδικοχαμένου νεαρού προχωρά σε μια απίστευτη αποκάλυψη, ότι δηλαδή οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 22χρονος Παναγιώτης να έπασχε από την νόσο «Νάξος», μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που σκοτώνει νέους πριν τα 30.

«Η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι χάθηκε. Ήταν 5 χρονών εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά λέγανε μήπως είναι με την νόσο της Νάξου στην καρδιά έχουνε κάποια θέματα εδώ στην Νάξο με καρδιοπάθειες».

«Οπωσδήποτε πρέπει η οικογένεια να ψαχτεί», ανέφερε η παιδίατρος & ερευνήτρια, Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Ποια είναι η νόσος «Νάξος»

Ήταν το 1985 όταν ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της νόσου που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

«Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. Ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά», είπε η Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100!

Ήταν και ο λόγος άλλωστε που το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει το 2019 να εξεταστούν προληπτικά οι 5.000 κάτοικοι του νησιού στο Ωνάσειο.

«Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν 3 παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια. Είχανε 7 παιδιά, 8 ήταν, τα τρία πεθάναν», είπε ο θείος του 22χρονου.

Πυκνά σγουρά μαλλιά και δερματικές αλλοιώσεις. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που φέρουν ασθενείς με νόσο Νάξος.

Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς. Αν και οι δύο είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με την νόσο.

Γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή της Νάξου έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο και τη Σαμοθράκη.

Σήμερα η κηδεία του 22χρονου στη Νάξο

Άγνωστο παραμένει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις απανωτές ανακοπές στον 22χρονο Παναγιώτη.

Η νόσος «Νάξος» είναι μια πιθανή αίτια με τους ιατροδικαστές να περιμένουν τις ιστοπαθολογικές για να αποφανθούν.

«Τώρα είχε απολυθεί από φαντάρος πριν κανένα χρόνο. Και πήγε να δουλέψει ηλεκτρολόγος. Τώρα ξεκινούσε την ζωή του. Ήταν άριστος μαθητής. Το λύκειο με 20 το έβγαλε», είπε ο θείος του.

Σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία στον τόπο καταγωγής του στο ορεινό χωριό Μέση στη Νάξο.

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης εξηγεί τι είναι η νόσος «Νάξος»

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας, εξήγησε στο Mega τι είναι η νόσος «Νάξος».

«Αυτή η νόσος είναι κληρονομική και είναι σε μεγάλη συχνότητα στη Νάξο και λιγότερο στα πέριξ. Ίσως οι μικροί και κλειστή πληθυσμοί μπορεί να είναι ένα αίτιο. Σήμερα έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να προλάβει αυτά τα γεγονότα. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε μία φυσιολογική ζωή σε αυτά τα άτομα. Θεραπεία στη γενετική νόσο δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».