ΕΛΛΑΔΑ

Φοροφυγάδες με επιδόματα - Δηλώνουν «φτωχοί» και άνεργοι

eforia
Photo: Εurokinissi

Δεν είναι λίγοι οι φοροφυγάδες που εκμεταλλεύονται το Δημόσιο ενώ έχουν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που δηλώνουν άνεργοι και ζουν εις βάρος του Δημοσίου χωρίς να το δικαιούνται.

Χαρακτηριστικές είναι δώδεκα περιπτώσεις φορολογουμένων που λάμβαναν επίδομα ανεργίας ενώ είχαν ετήσια εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο.

Ανάλογα περιστατικά αν και όχι τόσο κραυγαλέα είναι πολλά και εξοργιστικά: «Θέλεις να κάνεις οικογένεια, και δεν μπορείς. Πρέπει να μετράς τα ένσημα για να πάρεις επιδόματα, ενώ κάποιοι παίρνουν ενώ έχουν εισοδήματα» δηλώνει στον Alpha νεαρή γυναίκα, λέγοντας ότι βλέπει καταστηματάρχες υποτίθεται με μηδενικά εισοδήματα και αναρωτιέται πως μπορεί αυτοί τα βγάζουν πέρα.

Φοροτεχνικός μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο λέει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να έχεις κατάστημα στο παραλιακό μέτωπο, δύο πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνα και εξοχικό και να δηλώνεις χαμηλό εισόδημα και να παίρνεις επίδομα».

Η ΑΑΔΕ στους ελέγχους που έκανε για την φοροδιαφυγή, πραγματοποίησε διασταυρώσεις στην κατηγορία εκείνων που δήλωναν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Πλήθος επαγγελματιών παρουσίαζαν υψηλό τζίρο, αλλά στην εφορία δήλωναν χαμηλά εισοδήματα. Μάλιστα σχεδόν των σύνολο αυτών λάμβαναν ή δικαιούταν να λαμβάνουν επιδόματα που απευθύνονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το επίδομα θέρμανσης, το market pass, η «επιταγή ακρίβειας» κ.α.

Ενδεικτικά παρατίθενται μερικά μόνο από τα ευρήματα της ΑΑΔΕ, τα οποία έχουν έρθει εις γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι λοιπόν με βάση τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων εκείνων που εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τη φοροδιαφυγή, δήλωσε πως το μέτρο των POS θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους κλάδους της λιανικής, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως αυτό μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ. Συμπλήρωσε πως τα έσοδα θα ανέλθουν σε 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημείωσε επίσης, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ.