ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα - Εκκένωση χωριού, πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις

Κακοκαιρία: Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα - Εκκένωση χωριού, πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις
INTIME

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο σαρώνει τη δυτική Ελλάδα. Ήδη εκκενώθηκε ένα χωριό υπό τον φόβο κατολισθήσεων ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές σε πολλές περιοχές. Παράλληλα σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων. Δείτε LIVE την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων.

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν μέχρι το πρωί του Σαββάτου 04/11 στα Επτάνησα καθώς και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Τα εντονότερα φαινόμενα έως τις 09:00 έχουν εκδηλωθεί στα ορεινά του νομού Τρικάλων (Περτούλι, 122 χιλιοστά) και στα ορεινά του νομού Άρτας (Θεοδώριανα, 108 χιλιοστά).

Cold_Front_Nov4.jpg
Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου σύμφωνα με δορυφoρικές εκτιμήσεις εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης βροχόπτωσης κατά το διάστημα 09:10-09:25, ενώ με κόκκινα σημεία επισημαίνονται οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/EAA που κατέγραψαν βροχή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν προοδευτικά σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα και κατά τόπους θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, ενώ τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Από το βράδυ προβλέπεται βελτίωση του καιρού.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων για το Σάββατο 04/11.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική Ελλάδα

Για ένα συνηθισμένο κύμα κακοκαιρίας για την εποχή και τη χώρα μας και με πολύ γρήγορη εξέλιξη κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Χωρίς ακρότητες δεδομένου και της εποχής, εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται προς τη δυτική - βορειοδυτική χώρα και τη γραμμή λαίλαπας των καταιγίδων να εισέρχεται σιγά σιγά μέσα στο Αιγαίο οδηγώντας ταυτόχρονα και σε γρήγορη βελτίωση και από τα δυτικά.», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ όπως προσθέτει «Εντυπωσιακά εκτός των έντονων καιρικών φαινομένων η Πελοπόννησος κάτι που εντοπίστηκε με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μας συστήματα με την ανομβρία να επιμένει για πολλά θαλάσσια παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα προς τα ανατολικά και νότια».

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που επικαιροποιήθηκε τα μεσάνυχτα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου:

  • Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
  • Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
  • τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΣΩ WINDY:

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
  • Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Θυελλώδεις άνεμοι: Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο - Κλειστό Ρίο-Αντίρριο

Απαγορευτικό απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ για ορισμένα λιμάνια της χώρας, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από το λιμένα του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Champion jet.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων αλλά και κάποιων συμβατικών πλοίων.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή-Θάσο.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που αναμένεται να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Εκκένωση για τον φόβο κατολισθήσεων στα Βιλιβινιώτικα Αιγίου

Στο Αίγιο έγινε εκκένωση του χωριού Βιλιβινιώτικα υπό τον φόβο κατολισθήσεων προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν και να πάνε σε ασφαλές σημείο.

Διακοπές ρεύματος στην Κέρκυρα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στην Κέρκυρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου (4/11).

Όπως αναφέρει το corfutvnews.gr, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα μικρής έκτασης, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές στο κέντρο της πόλης και περιφερειακά.

Συγκεκριμένα, φωτιά εκδηλώθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ στον Χαλικούνα, στη Νότια Κέρκυρα, όπου έσπευσε η πυροσβεστική, ενώ μία πτώση δέντρου καταγράφηκε στο Σκριπερό, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Φθιώτιδα: Εικόνες καταστροφής στις Ράχες

Κατά τόπους σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας εκδηλώθηκαν μπουρίνια που προκάλεσαν ζημιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ράχες Στυλίδας, όπου βάρκες αναποδογύρισαν ή βγήκαν στη στεριά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι με την ισχυρή καταιγίδα διέλυσαν τις εγκαταστάσεις των καταστημάτων στην παραλία, αφού ο νοτιάς έβγαλε τη θάλασσα μέχρι το δρόμο που γέμισε με φερτές ύλες.

Ιωάννινα: Κατολισθήσεις σε Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Πωγώνι

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα.

Ειδικότερα , προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Πάτρα: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα στο Ακταίο

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, άρχισαν να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα και στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, δένδρα ξεριζώθηκαν στην περιοχή του Ακταίου, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου.

Ευτυχώς από την πτώση των δένδρων δεν κινδύνεψαν πολίτες, ενώ στο σημείο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των κορμών, αλλά και Αστυνομικοί για την ρύθμιση της κυκλοφορίας

Επιπλέον καταστηματάρχες στηνΠάτρα έβαλαν τσουβάλια με άμμο έξω από τα μαγαζιά τους

Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς

Τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς κατέρρευσε το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, προς το παρόν έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιομετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σχετικές ειδήσεις