ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική αλλαγή: Πόσο κινδυνεύει η «Μικρή Βενετία» της Μυκόνου

Κλιματική αλλαγή: Πόσο κινδυνεύει η «Μικρή Βενετία» της Μυκόνου
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τις διακοπές στη Μεσόγειο και ειδικότερα, την Ελλάδα.

Στον τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει τις διακοπές στη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, στάθηκε η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost, σύμφωνα με τη DW.

«Η “Μικρή Βενετία” αποτελεί ένα από τα πλέον ρομαντικά σημεία της Μυκόνου. Όμως, σε μερικές δεκαετίες, αυτό το υπέροχο μέρος μπορεί να μην υπάρχει, διότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας διαβρώνει τα θεμέλια και τους τοίχους των σπιτιών.

Ακόμη, αυτή θα γίνει αισθητή στο μέλλον και στις παραλίες της Μυκόνου. Οι προβλέψεις των ερευνητών για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές».

«Η “Μικρή Βενετία” μπορεί να μην υπάρχει, σε μερικές δεκαετίες»

«Λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ακόμη και διάσημες παραλίες, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη ή η διάσημη παραλία Κολώνα στην Κύθνο, θα μπορούσαν να εξαφανισθούν», τονίσθηκε στο ρεπορτάζ.

«Πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέλθει έως το 2100 κατά ένα μέτρο», σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. «Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι παραλίες με ψιλή άμμο και ήπιες πλαγιές και είναι σημαντικό να γίνονται μόνο –φιλικές προς το περιβάλλον– παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως, «διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου μπορεί ούτως ή άλλως να αποτελούν παρελθόν. Μελέτη της Intrepid Travel από την Αυστραλία, σε συνεργασία με τη Foresight Laboratory, προβλέπει ότι οι παραθεριστές θα στραφούν σε πιο δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη. Προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα γίνουν πολύ ζεστοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ.

Γιατί ο τουρισμός «ανθεί» ξανά στην Ελλάδα

Πώς εξηγείται το νέο τουριστικό ρεκόρ στην Ελλάδα και γιατί, μάλλον, δεν θα διαρκέσει για πάντα; Αυτό το ερώτημα θέτει ρεπορτάζ στην Augsburger Allgemeine, αναφερόμενο στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της ταξιδιωτικής περιόδου αποδίδουν. Ιδιαίτερα στη Ρόδο και την Κρήτη, νησιά με καλές καιρικές συνθήκες ακόμη και στα τέλη φθινοπώρου, πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν επεκτείνει τα προγράμματα έως τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις επιδόσεις προ κορονοϊού, πριν από το 2019 και θα σημειώσει νέο τουριστικό ρεκόρ», έγραψε η εφημερίδα.

«Τα “κύματα” καύσωνα, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν φαίνεται να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδεύουν». Από εκεί και πέρα, γεγονός είναι και ότι μόνο δύο προορισμοί κατέγραψαν πτώση εφέτος.

«Η Μύκονος και η Σαντορίνη. Πολλοί ξενοδόχοι, κακομαθημένοι από την επιτυχία, ανέβασαν υπερβολικά τις τιμές. Ταυτόχρονα, η ζέστη – ρεκόρ του εφετινού καλοκαιριού με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου επιδεικνύει, επίσης, τα αναμενόμενα όρια ανάπτυξης, με την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, να εστιάζει πρόσφατα σε τουριστική έκθεση στο Λονδίνο στη βιωσιμότητα.

Οι κλασσικές διακοπές στην παραλία θα συνεχίσουν να γίνονται, όμως, ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ήθελε να επεκτείνει την προσφορά της θεματικά και γεωγραφικά», προστέθηκε στο δημοσίευμα.

Οι τεράστιες αιολικές δυνατότητες της Ελλάδας

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πλωτά αιολικά πάρκα στο Αιγαίο και την πιθανότητα να τεθούν εν κινήσει οι πρώτες ανεμογεννήτριες το 2028, αναφέρθηκε εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Mεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήδη διαθέτει ανεμογεννήτριες εμβέλειας 5 GW. Όλες βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και οι καλύτερες τοποθεσίες για την κατασκευή τους είναι κατειλημμένες.

Στη θάλασσα, από την άλλη πλευρά, φυσά συνεχώς ο άνεμος και με μεγαλύτερες ταχύτητες. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι, επομένως, απαραίτητα για τη –φιλική προς το κλίμα– παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της».

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Γιώργος Στάμτσης, χαρακτήρισε πάντως ως εμπόδιο «τα μεγάλα βάθη στα νερά του Αιγαίου», κάτι που «απαιτεί τη χρήση πλωτών ανεμογεννητριών», μίας ακριβής τεχνολογίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο ειδικός, εντούτοις, αναμένει «μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Πιθανοί ενδιαφερόμενοι θα ήταν, μεταξύ άλλων, οι RWE, Helleniq Energy, Ocean Winds, Copenhagen Offshore Partners, Equinor και Iberdrola, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους».

Πηγή: DW.