ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο: Δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν οι παραγωγοί - Κλέφτες ελιών με... αλυσοπρίονα

Ελαιόλαδο: Δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν οι παραγωγοί - Κλέφτες ελιών με... αλυσοπρίονα
Eurokinissi

Ελαιόλαδο: Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα σκηνικά οι παραγωγοί – Κάνουν ότι μπορούν για να προστατέψουν την περιουσία τους

Με σύμμαχο τους την τεχνολογία προσπαθούν οι ελαιοπαραγωγοί να προστατευθούν φέτος από τις κλοπές που φέτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί. Οι ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν σε μέσα προστασίας για τις αποθήκες και τα χωράφια τους που περιλαμβάνουν από συρματοπλέγματα, συναγερμούς μέχρι και κάμερες.

Ελαιοπαραγωγός από τα Σπάτα μίλησε για τις καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του. «Δεν μπορείς να φυλαχτείς από πουθενά. Πας να μαζέψεις ελιές και δεν ξέρεις αν θα βρεις το δέντρο ή αν δεν βρεις τίποτα. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την κλοπή του ελαιοκάρπου. Πάντα υπήρχε η κλοπή αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά στα μέρη μας δεν γινόντουσαν», ανέφερεο κ. Μάρκου.

Η μαφία ασχολείται με το λάδι

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο ρεπόρτερ του OPEN πως μέχρι και η μαφία ασχολείται με το λάδι ο κ. Μάρκου ανέφερε: «Βέβαια, γιατί είναι τεράστιες οι τιμές. Οι Ιταλοί παίρνουν λάδι από την Ελλάδα, του κάνουν μια καλή τυποποίηση, εκεί που μειονεκτούμε εμείς, και το στέλνουν παντού. Μπορείτε να βρείτε λάδι το οποίο έχει παραχθεί στην Ελλάδα, έχει κάνει τυποποίηση στην Ιταλία και να βρεθεί σε ένα ράφι στην Αμερική. Μιλάμε για 750 ml σε μια τιμή 30-40 ευρώ. Υπάρχει και το λαθρεμπόριο με όλα τα αποτελέσματα της νοθείας».

Μάλιστα ο ελαιοπαραγωγός επισήμανε: «Εγώ έβαλα συναγερμό στην αποθήκη με το λάδι και κάμερα» για να σημειώσει στη συνέχεια: «Αυτός που θα πάει να κλέψει, θα πάει μόλις φύγει ο ιδιοκτήτης, μετά το μεσημέρι. Σκεφτείτε μέχρι το άλλο πρωί τι μπορεί να γίνει»..

Ο κ. Μάρκου καταλόντας τόνισε πως οι ληστές βγάζουν περισσότερα από τους παραγωγούς, καθώς μπορεί να πουλήσουν το λάδι και πιο φθηνά. Χαρακτηριστικά, με 10 τόνους κλεμμένες ελιές που βγάζει 2 τόνους λάδι, εάν το πουλήσει κανείς στα 6-7 ευρώ το λίτρο, θα βγάλει σε μια μέρα 14.000 ευρώ!

Δείτε το βίντεο του OPEN:

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Γαύδου

Θύμα ενδοοικογενειακής βίας: «Με χτύπησε μπροστά στα παιδιά μας, φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει»

Συμπληρώματα διατροφής: Ο ρόλος των social media και οι 14χρονοι που ονειρεύονται να γίνουν «φέτες»