ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Bettina - Μύκονος: «Πνίγηκε» από τα κύματα η μικρή Βενετία

Κακοκαιρία Bettina - Μύκονος: «Πνίγηκε» από τα κύματα η μικρή Βενετία

Κακοκαιρία Bettina: Mετατράπηκε σε πισίνα η μικρή Βενετία στη Μύκονο

Η κακοκαιρία Bettina με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας τη νύχτα με τις καταρρακτώδεις βροχές να δημιουργούν πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την Μύκονο.

Από τις ισχυρές καταιγίδες, η μικρή Βενετία μετατράπηκε σε λίμνη ενώ τα σοκάκια στα Ματογιάννια «βούλιαξαν».

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023/1200 αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς ριπές τοπικά έως 10 μποφόρ.Πιο συγκεκριμένα:
Η Κακοκαιρία που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο (25-11-23) θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή (26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (26-11-23)Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:
α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Κοντά στο μηδέν οι θερμοκρασίες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν και στον Χορτιάτη ενώ τα πρώτα χιόνια έκανα την εμφάνιση τους και στο Ωραιόκαστρο

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ενώ και τα οχήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού Live

Χιονοπτώσεις στα Τζομέρκα και το Μέτσοβο

Παράλληλα αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ντυμένος στα λευκά ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις 20:00 και στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είναι ντυμένος στα λευκά. Χιόνι πέφτει στον Άγγιστρο και στην Άνω Βροντού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση και νωρίς το πρωί της Κυριακήςθα σταλούν εκχιονοστικά μηχανήματα στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας από την χιονόπτωση με αυτοκίνητα να έχουν αποκλειστεί στο δρόμο.

Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία, έχουν πλήξει και αρκετά λιμάνια της χώρας. Συγκεκριμένα απαγορευτικό απόπλου ισχύει για τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ κλειστά παραμένουν τα πορθμεία. Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Επίσης παραμένει κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου από το μεσημέρι στις 12. Αυτή την ώρα η ένταση των ανέμων έχει αυξηθεί και στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Άνεμοι έντασης έως και 8 - 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το Λιμάνι της Τήνου όπου κύματα ύψους μέχρι και 5 μέτρων σφυροκοπούν τον προβλήτα

Από χθες Σάββατο σημειώνεται έντονη χιονόπτωση, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα. Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και τα εκχιονίστηκα μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Πλοίο χτύπησε στο λιμάνι της Πάτρας και ακινητοποιήθηκε

Παρ ολίγον τραγωδία στο λιμάνι της Πάτρας το Σάββατο όταν πλοίο που προσπαθούσε να δέσει στην προβλήτα ευτυχώς συγκρούστηκε με δύο πλοίο και όχι σε καράβι με καύσιμα, όπως αναφέρει το npress.gr

To Hellenic Spirit της ΑΝΕΚ που επιχειρούσε να δέσει στο λιμάνι της Πάτρας, ερχόμενο από Ιταλία, χτύπησε στον κριπιδότοιχο του λιμανού. Το πλοίο δυσκολευόταν να δέσει, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Το επιβατικό στην προσπάθειά του να δέσει, λίγο έλειψε να χτυπήσει με καράβι με καύσιμα που βρισκόταν στο σημείο. Το πλοίο τελικά χτύπησε στο λιμάνι, δημιουργώντας σοβαρή ζημιά στο πλοίο. Το πλοίο θα αναχωρούσε σε λίγο για Ιταλία, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε.

Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Το 112 έχει ηχήσει από χθες σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Αχαΐα και την Λήμνο.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του meteo.gr για σήμερα Κυριακή

Τοπικές βροχές στα δυτικά και ανατολικά που γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα θαλάσσια κυρίως τμήματα. Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην αρχή της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα σε κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ στην αρχή της ημέρας με σταδική εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στην αρχή της ημέρας οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειώνονται και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Έβρο.

Χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, όπου πρόσκαιρα και τοπικά χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας, καθώς και σε ορεινά τμήματα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 9, στην Ήπειρο από -7 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 12-14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 10 έως 15 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές-δυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα δυτικά έως 7 μπόφορ, με σταδιακή εξασθένηση μετά τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς.