ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι διανομείς: «Είμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους», λένε

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι διανομείς: «Είμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους», λένε

Όπως καταγγέλλουν οι διανομείς φαγητού, από θαύμα δεν έγινε κάποιο δυστύχημα λόγω του καιρού

Εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, με κακοκαιρία, με βροχές και καταιγίδες, οι διανομείς φαγητού. Παρά τα μηνύματα του 112 για αποφυγή μετακινήσεων, παρά τον καιρό, είναι εκεί για τους καταναλωτές, ρισκάροντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Όπως καταγγέλλουν οι διανομείς φαγητού, από θαύμα δεν έγινε κάποιο δυστύχημα λόγω του καιρού. Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει με ανάρτηση του τους εργοδότες των εταιρειών διανομής.

Χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε γράψει: «Εν όψει των εντόνων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν υπενθυμίζω ότι σε περίπτωση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση των οποίων λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών από συγκεκριμένες περιοχές, οι εργοδότες των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με αυτά. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του πρώτου εδαφίου επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170). Άρθρο 32 ν.5053/2023».

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Πάντως, ο συνδικαλιστής του σωματείου διανομέων Αχαΐας, Νίκος Κουφαλάκος, ανέφερε ότι, «κινδυνεύουμε με τους ανέμους. Ήδη πέθανε και ένας συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη από κακοκαιρία. Το καλοκαίρι, είχαμε θάνατο διανομέα από καύσωνα στη Χαλκίδα. Είμαστε εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχώς, με πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Από το υπουργείο δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, να κλείσουν οι εφαρμογές, να σταματήσει το delivery».