ΕΛΛΑΔΑ

Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή: Δυσάρεστη παρένθεση η απρέπεια Σούνακ – Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο

Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή: Δυσάρεστη παρένθεση η απρέπεια Σούνακ – Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο

Ο κ. Γιώργος Σαββαΐδης τόνισε πως «δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη γενικότερη τροχιά των ελληνοβρετανικών σχέσεων αλλά και την προοπτική τους»

Για τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στις ελληνοβρετανικές σχέσεις με αφορμή τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνας αναφέρθηκε ο Πρέσβης επί τιμή και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Σαββαΐδης.

Ο κ. Σαββαΐδης έκανε λόγο στην ΕΡΤ, για «δυσάρεστη παρένθεση επιλύσεως του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» προσθέτοντας μάλιστα, πως το ελληνικό αίτημα δεν είναι σύγχρονο αλλά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχουν έγγραφα σχετικά με την επιδίωξη της Ελλάδας να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα Μάρμαρα στο φυσικό τους περιβάλλον, την Ακρόπολη, ακόμη και από την εποχή του Όθωνα.

«Είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα» τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, σημείωσε πως ήταν «πάρα πολύ δυσάρεστο» υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο «είναι σπάνια τέτοια επεισόδια στη διεθνή ζωή» αλλά πως «με πλήρη συγκρισιμότητα, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει υπάρξει άλλο».

Βέβαια υπενθύμισε και χειρότερες εκδοχές διπλωματικών επεισοδίων στη διάρκεια διεξαγωγής επίσημων επισκέψεων οι οποίες διεκόπησαν.

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο κ. Σαββαΐδης υπογράμμισε και πάλι τη δυσάρεστη εξέλιξη τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη γενικότερη τροχιά των ελληνοβρετανικών σχέσεων αλλά και την προοπτική τους» υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του να ξεπεραστεί. Μάλιστα τόνισε πως προς σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να οδεύουν τα πράγματα και με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον τόνισε την προσωπική του εκτίμηση πως θα υπάρχει και συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί ούτε οι Βρετανοί αισθάνονται ωραία όπως εξελίχθηκε αυτό το γεγονός, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζει η θέση της Βρετανίας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών.

Ερωτηθείς για τους λόγους που ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη σημείωσε πως δεν ευσταθεί η δικαιολογία πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε πρώτα τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός είδε μέσω αυτής της συνάντησης και μέσω των δημοσίων δηλώσεων, ότι αυτό το θέμα θα έρθει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση των δύο κομμάτων στη Μ. Βρετανία, οδηγώντας τον στο να το χειριστεί απολύτως «αδέξια πολιτικά».

Μάλιστα έκανε λόγο και στην πολιτική απειρία του Ρ. Σούνακ αλλά και στο ότι «ζύγισε» πως αυτό το θέμα θα τον υπερφαλαγγίσει στον δημόσιο χειρισμό καθώς η χώρα θα πλησιάζει προς τις εκλογές.

Τέλος σημείωσε πως ούτε την Ελλάδα συμφέρει να γίνει ζήτημα εκλογικής διαμάχης στις βρετανικές εκλογές.