ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Παίρνει αποστάσεις από τον Σούνακ το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Παίρνει αποστάσεις από τον Σούνακ το Βρετανικό Μουσείο

Πηγές του Βρετανικού Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει προκαλέσει η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέση στο ζήτημα πήρε και το Βρετανικό Μουσείο με δηλώσεις εκπροσώπου του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσθέτοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Financial Times παίρνοντας θέση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ως «διπλωματικό ατόπημα», με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας να αναφέρει ότι τέτοιου είδους ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.

Παράλληλα ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η απαίτηση να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο και να μην αναφερθεί στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μη ρεαλιστική.

Για το πώς έπρεπε να αντιδράσει ο Σούνακ, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».

«Η συμπεριφορά αυτή προς τον Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι ένας κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί ευρεία τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς. Αντ′ αυτού δεν συζητήθηκε τίποτα», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις