ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»

Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»

Τέτοιες ενέργειες μειώνουν την Βρετανία τονίζει η εφημερίδα για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Financial Times παίρνοντας θέση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ως «διπλωματικό ατόπημα», με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας να αναφέρει ότι τέτοιου είδους ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.

Παράλληλα ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η απαίτηση να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο και να μην αναφερθεί στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μη ρεαλιστική.

Για το πώς έπρεπε να αντιδράσει ο Σούνακ, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».

«Η συμπεριφορά αυτή προς τον Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι ένας κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, το Μεσανατολικό και η κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί ευρεία τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς. Αντ′ αυτού δεν συζητήθηκε τίποτα», τονίζεται στο δημοσίευμα.