ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη δύο διακινητών στην Κρήτη: Χρέωναν 2.500 έως και 4.500 δολάρια το «κεφάλι»

limeniko

κάθε ένας από τους μετανάστες είχε καταβάλει ποσό που κυμαινόταν από 2.500 έως και 4.500 δολάρια

Τους διακινητές ανάμεσα στους συνολικά 79 άνδρες, Αιγύπτιους, Σουδανούς και Πακιστανούς που εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή «Ορνιός» στις Τρεις Εκκλησιές ταυτοποίησαν Λιμενικές Αρχές και προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 19χρονου και ενός ανήλικου, 17 χρόνων .

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα κάθε ένας από τους μετανάστες είχε καταβάλει ποσό που κυμαινόταν από 2.500 έως και 4.500 δολάρια ως «εισιτήριο» για το ταξίδι της ελπίδας. Όπως διαπιστώθηκε, οι μετανάστες πίστευαν ότι ταξίδευαν με προορισμό την Ιταλία. Μπήκαν στη λέμβο που τους μετέφερε το πρωί της Παρασκευής ξεκινώντας από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η λέμβος εντοπίστηκε προσαραγμένη σε δύσβατο σημείο, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων.

Στην ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα αναφέρει τα εξής:

«Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καλών Λιμένων για την ύπαρξη εβδομήντα εννέα αλλοδαπών στη περιοχή “Όρνιος” δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Αμέσως στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου με τη συνδρομή κλιμακίου του Α.Τ. Πύργου, εντόπισαν τους ανωτέρω αλλοδαπούς καλά στην υγεία τους και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο εκ των ανωτέρω αλλοδαπών ηλικίας 17 και 19, για παράβαση του άρθρου 83 Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. “Συναυτουργία”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”, του άρθρου 187 Π.Κ. “Εγκληματική οργάνωση” και του άρθρου 277 Π.Κ. “Πρόκληση ναυαγίου”.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει τις πρωινές ώρες την 01-12-2023 από τις ακτές Τομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, ενώ είχαν καταβάλει για τη μεταφορά τους, ποσά από 2.500 εώς 4.500 δολάρια. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν, εντοπίστηκε προσαραγμένη σε δύσβατο βραχώδες σημείο ενώ κατά τη ρυμούλκησή της βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων».