ΕΛΛΑΔΑ

Don Leon: Νέες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της σπείρας που ήταν μέλος ο τράπερ

Don Leon: Νέες πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της σπείρας που ήταν μέλος ο τράπερ

Don Leon: Η πρώτη τους απόπειρα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου στα Σελιανίτικα Αχαΐας

Δύσκολα αναμένονται τα πράγματα για τράπερ και τα μέλη της συμμορίας που «ρήμαζε» ATM με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Στον τράπερ γνωστό και ως Don Leon καθώς και στα μέλη της ασκείται δίωξη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς φέρονται να είχαν πυροβολήσει κατά αστυνομικών στο Αίγιο.

Ο τρόπος δράσης

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ένα από τους 3 συλληφθέντες, τα μέλη της σπείρας έψαχναν να βρουν ΑΤΜ εκτός Αττικής μέσω ίντερνετ. Πήγαιναν πάντα με αυτοκίνητα που έκλεβαν νωρίτερα και ύστερα τα έκαιγαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Ομολογεί δε πως συμμετείχε στις ανατινάξεις των ΑΤΜ, αλλά λέει πως δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν.

«Ποτέ δεν έπαιρνα μαζί όπλο γιατί δεν ήθελα να πειράξω κάποιον. Εγώ ήμουν πάντα ο οδηγός των οχημάτων, κάποιες φορές είμαι το άτομο που βάζει τα εκρηκτικά αλλά όχι πάντα εγώ».

Οι συγκεκριμένες κινήσεις και οι ρόλοι που είχαν μοιράσει φαίνεται να τους πρόδωσαν. Ο άνδρας με τα αρχικά Κ.Μ. ήταν εκείνος που οδηγούσε τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Είχε τον πιο ενεργό ρόλο. Φορούσε συνήθως φακό στο κεφάλι και έβαφε με σπρέι την κάμερα ασφαλείας των ΑΤΜ.

Ο άνδρας που ομολόγησε ισχυρίζεται ότι πήγαιναν τρία άτομα μαζί. Ο συνοδηγός του είχε ρόλο υποστηρικτικό σε κάθε του κίνηση και ο τρίτος έκανε τον τσιλιαδόρο. Φορούσαν πάντα ολόσωμες λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλα και από μέσα full face που κάλυπτε το πρόσωπό τους.

Λέει με τρόπο κυνικό πως πέρα από τα χρήματα σκεφτόταν πως δεν ήθελε να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό.

«Σε κάποιες περιπτώσεις τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα καίγαμε, εκτός από ένα που ρίξαμε με τον πυροσβεστήρα αφρό. Αυτό έγινε επειδή κοίταξα το ασφαλιστήριο του αμαξιού και είδα ότι δεν έχει ασφάλεια κλοπής. Οπότε, αν το έβρισκε μετά, τουλάχιστον θα το έπαιρνε πίσω και θα το χρησιμοποιούσε κανονικά ο ιδιοκτήτης του. Αφού το έκλεβα που το έκλεβα, να μην του προκαλέσω κι άλλο κακό».

Οι «πρόβες»

Η πρώτη τους απόπειρα σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου στα Σελιανίτικα Αχαΐας. Δύο μέρες μετά στο Βασιλικό της Εύβοιας και την επόμενη μέρα στα Χάνια Ευβοίας. Τέλη Σεπτεμβρίου δοκίμασαν να ανατινάξουν ΑΤΜ στα Λουτρά Ωραίας Ελένης αλλά ούτε από εκεί κατάφερναν να πάρουν λεφτά.

Τα «χτυπήματα» που έφεραν χιλιάδες ευρώ

Πρώτη φορά που κατάφεραν να πάρουν χρήματα οι τρεις τους από ΑΤΜ ήταν τον Οκτώβριο στο Πεταλίδι Μεσσηνίας (200.000€). Ακολούθησε μία απόπειρα στην Ανδραβίδα και έπειτα στο Λούρο Πρέβεζας και στο Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας.

Τελευταίο τους χτύπημα ήταν στην Ερμιόνη Αργολίδας.

«Πήγαμε με ένα κλεμμένο αγροτικό στο ΑΤΜ στην Ερμιόνη Αργολίδας όπου κόψαμε με τροχό πίσω μέρος και μετά με εκρηκτικά το ανοίξαμε. Πήραμε τα λεφτά και αφού παρατήσαμε το αυτοκίνητο στο βουνό, μείναμε για ώρες εκεί και γύρω στις 11 το πρωί, επιστρέψαμε πίσω. Φθάσαμε στο σπίτι μου και τότε ήρθαν οι αστυνομικοί. Εκεί στο βουνό χωρίσαμε τα λεφτά σε ξεχωριστούς σάκους», περιέγραψε ο Κ.Μ.

Το μήνυμα του τράπερ

Πάντως, από την πλευρά του ο τράπερ, Don Leon, έστειλε το δικό του μήνυμα μετά τη σύλληψή του, μιλώντας στον Alpha: «Στη ζωή μου έχω μάθει να αναγνωρίζω το λάθος και να το πληρώνω. Θα είμαι και αυτή τη φορά ειλικρινής όταν βρεθώ ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και θα αποδεχθώ ό,τι πραγματικά έχω κάνει. Ξέρω ότι έχω απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους με την εκ νέου εμπλοκή μου και ζητώ συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση αυτές οι συμπεριφορές δεν πρέπει να συνδέονται με τη μουσική μου και να αποτελούν πρότυπο για κανέναν».

Νέα ντοκουμέντα από την εγκληματική οργάνωση του τράπερ

Εκτός από τον τράπερ συνελήφθησαν ακόμα 2 άτομα. Όλοι μαζί με τροχό κοπής και εκρηκτικές ύλες τίναζαν στον αέρα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όπως φαίνεται στα νέα βίντεο που εξασφάλισε το newsbomb.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις με το συνολικό όφελος να ξεπερνά τις 710.000 ευρώ.

Όταν «χτυπούσαν» έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, για να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καταστήσουν με αυτόν τον τρόπο πιο δυσχερή την ταυτοποίηση τους

Μετά την ολοκλήρωση της πράξης τους, χρησιμοποιούσαν για την διαφυγή τους κλεμμένα οχήματα, μάρκας NISSAN NAVARA, FORD KUGA και PEUGEOT μοντέλα 2008 και 5008, τα οποία συνήθως αφαιρούσαν από πόλεις κοντινές με τον στόχο τους. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Το τελευταίο χτύπημα που «έκαψε» τον τράπερ

Τελευταία επίθεση του τράπερ και της ομάδας του ήταν μόλις πριν από 4 μέρες. Πήγαν στην Ερμιόνη για να ανατινάξουν ΑΤΜ. Έκαναν στάση στο Ναύπλιο απ’ όπου έκλεψαν ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησαν για να διαρρήξουν ATM επί της επαρχιακής οδού Ερμιόνης – Κρανιδίου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 198.515 ευρώ.

Στην επιστροφή εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα στον Άγιο Αδριανό και αφού επιβιβάστηκαν σε άλλο αμάξι επέστρεψαν στο ορμητήριο τους στο Καματερό.

Οι αστυνομικοί τους έπιασαν την ώρα που επέστρεφαν στο ορμητήριό τους στην οδό Αγγέλων.