ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα επέστρεψε η Υδρία του Μειδία: Από τη Βρετανία στο Μουσείο της Ακρόπολης

ydria
ertnews.gr

Η θετική ανταπόκριση του Βρετανικού Μουσείου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά την ανάδειξη του θέματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα

Στην Ελλάδα επέστρεψε η Υδρία του Μειδία μετά από 250 χρόνια, το αρχαίο ελληνικό αγγείο που βρισκόταν στο Βρετανικό Μουσείο κοσμώντας το Μουσείο της Ακρόπολης

Η θετική ανταπόκριση του Βρετανικού Μουσείου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά την ανάδειξη του θέματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και της εξέλιξης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Το αρχαίο ελληνικό αγγείο, επιστρέφει με τη μορφή δανείου στη χώρα μας, αποτελώντας ένα από τα κεντρικά εκθέματα της μεγάλης περιοδικής έκθεσης του μουσείου της Ακρόπολης ΝοΗΜΑΤΑ. Ο συγκεκριμένος δανεισμός, έχει προκαλέσει αίσθηση στα βρετανικά μέσα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρόεδρος μάλιστα του Βρετανικού Μουσείου, επανέλαβε πρόσφατα την επιθυμία του για μία συμφωνία.

O Νικόλαος Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, ανέφερε ότι «επέμενα να έρθει γιατί έχει τις αναλογίες σε ύψος και πλάτος με τις υδρίες από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα».

Η απρεπής άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ενοχλήθηκε που ο Έλληνας ομόλογός του μίλησε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο BBC, δίνει φτερά στις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες, πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» υπογράμμισε ο κ. Σταμπολίδης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο της Ακρόπολης, δανείστηκε 79 έργα από ξένα μουσεία, οκτώ από τα οποία είναι αρχαιότητες από το Βρετανικό Μουσείο. Συνολικά, εκτίθενται 165 έργα τέχνης, νομίσματα, αγγεία, αγάλματα, χειρόγραφα, βιβλία, ανάγλυφα, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, και την Αναγέννηση, μέχρι τη Νεότερη Τέχνη.