ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ζώγραφου: Με «συνταγή» 17 Νοέμβρη η βόμβα που τοποθετήθηκε κοντά στα ΜΑΤ - Ειδικός εξηγεί

Ζώγραφου: Με «συνταγή» 17 Νοέμβρη η βόμβα που τοποθετήθηκε κοντά στα ΜΑΤ - Ειδικός εξηγεί

«Αντέγραψαν» τη 17 Νοέμβρη οι άγνωστοι δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου, όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr, ο βαλλιστικός και δικανικός αναλυτής, Γιώργος Ραυτογιάννης.

Μια μεθοδολογία που δεν συναντάται συχνά σε εκρηκτικούς μηχανισμούς ακολούθησαν οι άγνωστοι δράστες που τοποθέτησαν ενεργή βόμβα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα ΤΕΕΜ που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν και εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος αποτελούνταν απο ζελατοδυναμίτιδα, C4, δύο πυροκροτητές, και διακόπτη, όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbomb.gr ο βαλλιστικός και δικανικός αναλυτής, Γιώργος Ραυτογιάννης.

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ μηχανισμό με δύο πυροκροτητές, με ένα χρονοδιακόπτη και δύο διαφορετικές εκρηκτικές ύλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτογιάννης.

Τονίζει δε, ότι το τάπερ μέσα στο οποίο βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμό θυμίζει τις πρακτικές της 17 Νοέμβρη, προ 20ετίας. «Είχαμε να δούμε βόμβα σε τάπερ από την έκρηξη του Σάββα Ξηρού το 2002, στον Πειραιά. Ανάλογη μεθοδολογία χρησιμοποιούσε η 17 Νοέμβρη, την οποία και έχουν αντιγράψει οι δράστες», εξήγησε ο κ. Ραυτογιάννης

Όσο για το C4, ο αναλυτής τόνισε ότι είναι στρατιωτικής χρήσης και συνδυαστικά με τη ζελατοδυναμίτιδα θα μπορούσε να επιφέρει «ισχυρά κρουστικά και ρηκτικά αποτελέσματα», σε περίπτωση έκρηξης.

Σε ό,τι αφορά τους δράστες, ο κ. Ραυτογιάννης σημειώνει ότι η μεθολογία που ακολούθησαν δείχνει ότι είχαν γνώσεις στα εκρηκτικά και στη συνδεσομολογία, ωστόσο έκαναν λάθος με τον χρονοδιακόπτη και δεν εξερράγη η βόμβα. «Πιθανότατα τον είχαν αποσπάσει από ένα φούρνο μικροκυμάτων ή ένα πληντύριο και χρησιμοποιήθηκε για να κλείσει το κύκλωμα κάτι που προφανώς δεν έγινε», καταλήγει ο κ. Ραυτογιάννης.

Στα υπολείμματα της βόμβας ψάχνουν DNA

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ξεψαχνίζουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να φτάσουν στους δράστες που τοποθέτησαν την ενεργή βόμβα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής καταλήγουν σε δύο σενάρια:

  • Είτε πρόκειται για παλιά οργάνωση
  • Είτε πρόκειται για νεοφερμένη οργάνωση που ήθελε να προκαλέσει με το χτύπημα που ετοίμαζε

Ενώ όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τη δράση τους.

Παράλληλα, Αστυνομία και αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς το σενάριο τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλο σημείο, είναι πιθανό.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη βόμβα: «Αν είχε εκραγεί, θα κινδύνευαν φοιτητές»

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της, για την απενεργοποίηση της βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ, «η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Σήμερα και ώρα 12:29 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο ανέφερε για ενεργοποίηση βόμβας σε στρατόπεδο κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου διαπιστώθηκε σε σημείο με δέντρα η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού και η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση έκρηξης θα απειλούνταν η σωματική ακεραιότητα φοιτητών από τις εγκαταστάσεις του παρακείμενου πανεπιστημίου, αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Το χρονικό

Για την τοποθέτηση της βόμβας έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα με ηχογραφημένο μήνυμα σε ενημερωτική ιστοσελίδα, στις 12:29 και όπως αποδείχτηκε, δεν επρόκειτο για φάρσα.

Στο τηλεφώνημα ο άγνωστος είχε δώσει χρονικό περιθώριο 45 λεπτών.

Τα ΤΕΕΜ που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν ένα τάπερ, όπου μέσα βρισκόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός με δύο πυροκροτητές και ρολόι, στην είσοδο της έδρας των ΜΑΤ στο Γουδί.

Σχετικές ειδήσεις