ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος-θάνατος για τους οδηγούς της Αττικής: Σε άθλια κατάσταση πολλά στηθαία ασφαλείας

Κίνδυνος-θάνατος για τους οδηγούς της Αττικής: Σε άθλια κατάσταση πολλά στηθαία ασφαλείας

Κατεστραμμένα και παρατημένα παραμένουν πολλά στηθαία ασφαλείας, σε βασικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, όπως προκύπτει από καταγγελίες αλλά και επιτόπιες αυτοψίες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την άμεση παρέμβαση των Αρχών, κι ενώ καθημερινά σχεδόν συμπολίτες μας βρίσκουν τραγικό θάνατο σε τροχαία στους δρόμους του Λεκανοπεδίου.

Όπως προκύπτει από επώνυμη καταγγελία που έγινε στις επίσημες Αρχές (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) που είναι σε γνώση του Newsbomb.gr, το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι «παγίδες θανάτου» πολλές, σε οδικές αρτηρίες όπως η Κατεχάκη, η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και φυσικά ο Κηφισός.

Η εν λόγω καταγγελία αφορά στο έργο «Αποκατάσταση κατεστραμμένων και επέκταση στηθαίων ασφαλείας σε δίκτυα περιφέρειας Αττικής», που όπως φαίνεται, παραμένει στα συρτάρια.

Έτσι, οι οδηγοί που θα μετακινηθούν την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πολλά σημεία, καθώς αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει απώλεια πρόσφυσης του οχήματος τους, είναι πολύ πιθανόν να καρφωθούν σε κάποια λεπίδα που εξέχει, σε κάποιον ορθοστάτη ή ακόμη και να περάσουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες. Στο παρακάτω σημείο έχει γίνει θανατηφόρο δυστύχημα και όπως διακρίνεται από την φωτογραφία, το στηθαίο δεν έχει αντικατασταθεί με σοβαρό κίνδυνο κυρίως για τους μοτοσικλετιστές, όπου αν χάσουν τον έλεγχο του οχήματος τους. Οι υπεύθυνοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να μαζέψουν τον μεταλλικό ιστό σήμανσης του ορίου ταχύτητας που βρίσκεται «ξαπλωμένος» για περισσότερο από ένα χρόνο στην κεντρική νησίδα της Κατεχάκη.

Λίγα μέτρα πιο κάτω ακόμη μία παγίδα θανάτου, με τρύπα στο στηθαίο που οδηγεί σε κορμό δέντρου.

Ακόμη όμως χειρότερη είναι η εικόνα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου στο τμήμα από Δαφνί μέχρι Σκαραμαγκά αλλά και στον Κηφισό. Στους παραπάνω δρόμους βασιλεύει το... γνωστό αμαρτωλό κόκκινο πλέγμα που συχνά στερεώνεται πάνω σε «σουβλερές» και σκουριασμένες μεταλλικές μπετόβεργες.

Το πλέγμα σήμανσης θα πρέπει να τοποθετείται αμέσως μετά το ατύχημα όταν υπάρχει βλάβη στα στηθαία και μέσα σε 72 ώρες, επιβάλλεται να έχει γίνει πλήρη αποκατάσταση σύμφωνα με όσα ορίζονται στην σχετική διακήρυξη. Όμως, το κόκκινο πλέγμα παραμένει μέχρι να ξεφτίσει και στην καλύτερη περίπτωση να φύγει μόνο του στο δρόμο. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να μπλεχτεί σε αυτό κάποιος αναβάτης μοτοσικλέτας...

Αναλυτικά η καταγγελια του Ν. Φ.

«Το στηθαίο ασφαλείας στον κεντρικότερο αυτοκινητόδρομο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής είναι σε αυτή την κατάσταση από τον Ιούνιο!

Παρακαλώ να με ενημερώσετε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση γιατί δεν έχει γίνει καμία ενέργεια με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές σε αυτό το σημείο; Θα ήθελα να μάθω ακριβώς πότε προβλέπεται από το νόμο να αντικατασταθεί και εννοείται να γίνει σωστή αποκατάσταση και όχι με αυτό το πλαστικό πλέγμα που βάζετε και στερεώνετε με μπετόβεργες;

Έχω ζητήσει πολλές φορές να με συνδέσουν με το διευθυντή της υπηρεσίας και αυτός αρνείται κατηγορηματικά να μου μιλήσει στο τηλέφωνο! Σας ενημερώνω ότι θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσετε επιτέλους να σκοτώνετε κόσμο!

Αναμένω να μου στείλετε τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας μου άμεσα.

Καλές Γιορτές, και εύχομαι να μη σκοτωθεί κανένας άνθρωπος από τη δική σας αμέλεια».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υπόθεση αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και για τη δικαιοσύνη, καθώς υπάρχουν και άλλες παρόμοιες καταγγελίες, αλλά και εμπιστευτικές αναφορές.

Η τεχνική περιγραφή του εν λόγω έργου, που μέχρι τώρα παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του στα χαρτιά, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρει τα εξής:

«Τοποθέτηση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων σε θέσεις, όπου δεν υπάρχουν στηθαία ασφάλειας και αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών επισκευής, συντήρησης και αντικατάστασης, κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας παλαιού τύπου, που θα εντοπιστούν σε κεντρικές και παράπλευρες νησίδες, σε εξωτερικές οριογραμμές οδοστρωμάτων, σε πεζοδρόμια και γέφυρες».

Μέχρι τώρα, η κατάσταση όμως παραμένει απελπιστική...