ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «Φως» των Θεοφανείων ο Ελληνισμός: Δείτε εικόνες από τα λαμπρά έθιμα σε όλη τη χώρα

Στο «Φως» των Θεοφανείων ο Ελληνισμός: Δείτε εικόνες από τα λαμπρά έθιμα σε όλη τη χώρα
Eurokinissi.gr

Στον Πειραιά 14 βατραχάνθρωποι βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό, ενώ τα Θεοφάνεια εορτάσθηκαν ακόμα και στα νησιά Φίτζι

Με μεγαλοπρέπεια και επισημότητα τιμήθηκε και φέτος η γιορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη τη χώρα, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδατών.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, στις 11:00 το πρωί, υπό την παρουσία δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τελέστηκε ο Αγιασμός, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αφού ο Σταυρός πετάχτηκε τρεις φορές στο νερό, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έδωσε το σήμα στους 14 βατραχανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί να βουτήξουν να τον πιάσουν.

Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι τελέστηκε Δοξολογία για τα Θεοφάνεια παρουσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος παρευρέθηκε και στον Αγιασμό των Υδάτων που τελέστηκε στη Δεξαμενή Αθηνών.

Στα Χανιά εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το παλιό λιμάνι όπου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων.

Ο καλός καιρός βοήθησε τους τολμηρούς που αποφάσισαν να τηρήσουν το έθιμο των Θεοφανίων και να βουτήξουν στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό.

Σύμφωνα με το flashnews.gr η κατάδυση του σταυρού από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, έγινε φέτος παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε σταυρουδάκι στους κολυμβητές που έπιασαν τον σταυρό.

Μεγαλοπρεπής ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη

Ο 21χρονος Στέργιος Παγωνίδης είναι αυτός που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα των Θεοφανίων.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, ο Στέργιος είναι φοιτητής στο Μαθηματικό του ΑΠΘ και αθλητής του Πόλο, κατάγεται από τον Εύοσμο ενώ όπως είπε, αν και στο παρελθόν έχει βουτήξει σε πισίνα για να πιάσει τον Σταυρό, αυτή ήταν η πρώτη φορά που βούτηξε στον Θερμαϊκό.

Όπως είπε σε δηλώσεις του, αισθάνεται χαρούμενος και συγκινημένος για την ευλογία που πήρε και αφιερώνει την επιτυχία αυτή στην οικογένεια του αλλά και στην Έλενα, που είναι η σύντροφός του.

Ακόμα ευχήθηκε υγεία και ευτυχία σε όλον τον κόσμοΣυνολικά 35 άτομα βούτηξαν στον Θερμαϊκό για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Καθαγιασμός των Υδάτων τελέστηκε με λαμπρότητα από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε στην Α’ Προβλήτα του Λιμανιού, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε το τελετουργικό.

Η τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και στη συνέχεια συνοδευμόενος από τους αρχιερείς, τους πιστούς καθώς και τους επισήμους τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

Πλήθος κόσμου για την Κατάδυση του Σταυρού στη Ρόδο

Στο νησί της Ρόδου με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανείων, με ανάλογες τελετές και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.

Dimokratiki.gr

Εικόνες από τον Αγιασμό των Υδάτων στα Ρίζια Έβρου

Ο Αγιασμός των Υδάτων στη λίμνη Παμβώτιδα

Στην Ήπειρο, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα ποτάμια, τα λιμάνια αλλά και τη λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα για την κατάδυση του Σταυρού.

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή Άρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι, στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό, ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην 'Αρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Ο 22χρονος που έπιασε τον Σταυρό στα νερά του Πηνειού

Στη Λάρισα και τα νερά του Πηνείου, τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο 22χρονος Ιωάννης Τσουτσούρης, ο οποίος σύμφωνα με το larissanet.gr έχει σπουδάσει φυσιοθεραπευτής, ενώ δουλεύει ως φούρναρης και μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης έκανε χιούμορ, για το γεγονός ότι και οι δύο είναι χειρωνακτικές εργασίες. Συνάμα επισήμανε πως υπηρέτησε ως καταδρομέας στο ΚΕΟΑΧ Ολύμπου.

Όπως δήλωσε ήταν η πρώτη φορά που έπεσε για να πιάσει τον Σταυρό αν και πλέον φάνηκε βέβαιος πως αυτό θα το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο.

Στα νερά του Πηνείου, έπεσαν φέτος επτά πιστοί.

Ένα 8χρονο αγόρι έπιασε τον Σταυρό στο Ηράκλειο

Στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου τελέσθηκε λίγο μετά τις 11:00 ο καθαγιασμός των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για την εορτή των Θεοφανείων. Προηγήθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Πλήθος κόσμου μετέβη στο σημείο, ενώ, πολλοί ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν για τον σταυρό, μεταξύ αυτών κι ένα μικρό αγόρι! Ο Ευτύχης Σαραντινός, ηλικίας 8 ετών, ήταν και αυτός ο οποίος τα κατάφερε.

Από βάρκα έριξαν τον Τίμιο Σταυρό στο Άστρος Κυνουρίας:

Καθαγιασμός των Υδάτων και στα νησιά Φίτζι

Ο καθαγιασμός των υδάτων, στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού των Θεοφανείων, συνέβη και... στα νησιά Φίτζι!

Ορθοδοξία υπάρχει και στη μακρινή Ωκεανία και οι πιστοί τηρούν και εκεί ευλαβικά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας...

Σχετικές ειδήσεις