ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολές στους βουλευτές και κηρύγματα στους ναούς για τα ομόφυλα ζευγάρια

Επιστολές στους βουλευτές και κηρύγματα στους ναούς για τα ομόφυλα ζευγάρια

Συνεδριάζει την Τρίτη εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος με μοναδικό αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την προσεχή Τρίτη, η Εκκλησία της Ελλάδος δρομολογεί τις κινήσεις και την αντίδρασή της στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ιεραρχίας, σύμφωνα με την Καθημερινή, μοναδικός εισηγητής θα είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Το βασικό πλαίσιο της άρνησης της Εκκλησίας να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εκκινεί από τη θέση ότι επιχειρείται η κανονικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, που για την Εκκλησία είναι αμαρτία. «Καταδικάζουμε την αμαρτία», εξηγεί στην «Κ» ιεράρχης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός για τη συνεδρίαση της Τρίτης είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια και τεκμηρίωση η θέση της Εκκλησίας, ώστε να μην υπάρχουν θολά σημεία και ερωτήματα.

Παράλληλα, η μία από τις βασικές εισηγήσεις είναι να αποσταλεί από την Ιερά Σύνοδο επιστολή προς όλους τους βουλευτές, όπου θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη να διαφυλαχθεί ο θεσμός της οικογένειας και να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Ακόμη, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος για την αντίθεση της Εκκλησίας στην πρωοωθούμενη ρύθμιση, η οποία θα αποσταλεί στους ναούς όλης της χώρας προκειμένου να αναγνωστεί προς το εκκλησίασμα.

Σταθερά από την πλευρά της Εκκλησίας επισημαίνεται ότι η διαφωνία προς την κυβερνητική επιλογή αφορά πρωτίστως το ζήτημα που ανοίγει για τα παιδιά, καθώς, όπως επισημαίνεται, από τη στιγμή που θα νομοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, με μια προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στο πλαίσιο διεκδίκησης της ισονομίας, θα ανοίξει ο δρόμος για παρένθετη κύηση, ακόμη κι αν στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση δεν θα δίνει το δικαίωμα αυτό στα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, συζητήθηκε η Εκκλησία να εμπλακεί στη δικαστική διαδικασία με παράσταση για να υπερασπισθεί τις θέσεις της.