ΕΛΛΑΔΑ

St. Nikolas: Τα πρώτα λόγια του Έλληνα δόκιμου που επαναπατρίστηκε - «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο»

St. Nikolas: Τα πρώτα λόγια του Έλληνα δόκιμου που επαναπατρίστηκε - «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο»

«Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μου» - Ο Έλληνας δόκιμος μίλησε για τα όσα βίωσε στο υπό κατάληψη πλοίο στα ανοιχτά του Ομάν.

Συγκινητικές στιγμές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου έφτασε ο Έλληνας δόκιμος ο οποίος βρισκόταν στο ελληνόκτητο πλοίο «St. Nikolas» που κατέλαβαν οι Ιρανοί στα ανοιχτά του Ομάν.

Ο 19χρονος έπεσε στην αγκαλιά των αγαπημένων του και προχώρησε στις πρώτες του δηλώσεις: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση. Δεν περίμενα ότι αυτό θα λήξει τόσο γρήγορα. Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μου», ανέφερε αρχικά.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους Ιρανούς που όπως είπε «μου φέρθηκαν εξαιρετικά και επέσπευσαν τη διαδικασία του επαναπατρισμού μου». Ακόμη, ευχαρίστησε τον υπουργό και την υφυπουργό Εξωτερικών και όλους όσοι βοήθησαν στην επιστροφή του στην Ελλάδα.

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και για όλο το πλήρωμα η κατάληψη του πλοίου» είπε ο Έλληνας ναυτικός, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Ιρανοί μας φέρθηκαν υποδειγματικά».

Για το πώς βίωσε την όλη περιπέτεια είπε: «Ήμουν αρκετά ψύχραιμος, γιατί είναι η πολιτική της χώρας να συμβαίνει αυτό, οπότε περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε».

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ναυτικός «έτρεξαν όλοι από εδώ και ο υπουργός Εξωτερικών και η υφυπουργός ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω με τον καπετάνιο του άλλου πλοίου και να επιβεβαιώσω ότι είμαι καλά και εγώ και το υπόλοιπο πλήρωμα».

Οι 18 Φιλιππινέζοι ναυτικοί του πλοίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα.