ΕΘΝΙΚΑ

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο 20χρονος ναυτικός που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas»

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο 20χρονος ναυτικός που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas»

Ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος που επέβαινε στο δεξαμενόπλοιο «St Nicholas» επιστρέφει στη χώρα μας 

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas» ο οποίος και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Ελλάδα.

Ποιο είναι το πλοίο ST NIKOLAS

Πρόκειται για δεξαμενόπλοιο το οποίο ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Έχει ναυπηγηθεί από το 2011 (13 years ago) με το μήκος του να φτάνει τα 274.33 μέτρα και το πλάτος του είναι 48.04 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Marinetraffic.

Δείτε και φωτογραφίες:

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του ελληνόκτητου πλοίου στον Κόλπο του Ομάν

Το Ιράν συνέλαβε τάνκερ που μεταφέρει ιρακινό αργό το οποίο προοριζόταν για την Τουρκία, σε μία κίνηση που θεωρείται αντίποινο για τη σύλληψη –τον περασμένο χρόνο– του ίδιου πλοίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως μετέδωσαν τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στο πλοίο βρισκόταν 19μελές πλήρωμα, 18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας, σύμφωνα με την πλειοκτήτρια εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Στο τάνκερ St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey και το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε, καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ–ε–Τζασκ.

Μετά την σύλληψη του πλοίου πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι αυτή η ενέργεια «δεν θα έμενε αναπάντητη».

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», σύμφωνα με ιρανικά Μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά Μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο ως «αμερικανικό τάνκερ».

Το 2023, το St Nikolas είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις της ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία ανέφερε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι. Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με το UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ, η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί. Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas, αφότου άφησε το φορτίο του.