ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ - «Είμαστε ακόμα στην αρχή», λένε αγρότες

Αγροτικά μπλόκα: Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ - «Είμαστε ακόμα στην αρχή», λένε αγρότες

Επεισόδια και χημικά στη Θεσσαλία, μεταξύ αγροτών και δυνάμεων των ΜΑΤ - «Ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε σε Λάρισα και Καρδίτσα - Ήμαστε ακόμα στην αρχή», λέει στο Newsbomb.gr ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Μετά τους Γάλλους αγρότες στους δρόμους βγαίνουν και οι Έλληνες συνάδελφοί τους που διεκδικούν την στήριξη της κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν από τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία έως την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Νωρίτερα επεισόδια σημειώθηκαν στο μπλόκο των αγροτών, που δημιούργησαν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ,και όταν οι αγρότες αποπειράθηκαν να βγουν στον δρόμο, προκλήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών.

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας ο οποίος μας τόνισε ότι αυτή την στιγμή οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μόνο στην αρχή αφού σήμερα ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας.

Βίντεο και φωτογραφίες από το Onlarissa.gr:

«Θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη κινητοποίηση και περιμένουμε και άλλους να μας ενισχύσουν τόσο στη Λάρισα όσο και στην Καρδίτσα. Τα αιτήματά μας είναι πολλά. Αρχής γενομένης από τα αντιπλημμυρικά που πρέπει να γίνουν στον θεσσαλικό κάμπο όσο και στις ενισχύσεις που χρειαζόμαστε για τα προϊόντα μας. Επίσης πολλά είναι τα αιτήματά μας προς τον ΕΛΓΑ αλλά θα πρέπει να βοηθηθούμε για τις χαμηλές τιμές που πωλούνται τα προϊόντα μας ».

Ειδικότερα στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών πιθανόν να φθάσουν και στο Παρίσι

Μετά το σοκ που προκάλεσε χθες ο θάνατος μιας κτηνοτρόφου και της 14χρονης κόρης της, η κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών εντάθηκε σήμερα με νέα οδοφράγματα και με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ ώστε οι αγρότες να λάβουν γρήγορες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Χθες τα ξημερώματα, αυτοκίνητο προσέκρουσε σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία σκοτώνοντας επί τόπου μια γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά τον σύζυγό της και την κόρη της, η οποία αργότερα κατέληξε.

Το συνδικάτο Νέοι Αγρότες (Jeunes Agriculteurs) ανέφερε ότι το αυτοκίνητο προσπάθησε να περάσει «με το ζόρι» από το μπλόκο.

Νωρίς σήμερα το πρωί, αγρότες που επέβαιναν σε τουλάχιστον 200 τρακτέρ εισέβαλαν στον περιφερειακό δρόμο της μεγάλης πόλης του Μπορντό, ενός νευραλγικού κέντρου μεταξύ Παρισιού και Ισπανίας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, για να εκφράσουν τα αιτήματα της «οργισμένης αγροτιάς».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στα νοτιοδυτικά της χώρας με τον αποκλεισμό ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνεχίζεται, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

«Οι ενέργειες θα αυξηθούν» σήμερα Τετάρτη και οδοφράγματα μπορεί να στηθούν και στο Παρίσι, δεσμεύτηκε χθες το βράδυ μιλώντας στο TF1 ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου των αγροτών, του FNSEA, ο Αρνό Ρουσό.

"Δεν αποκλείω καμία επιλογή", είπε ο ίδιος, ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις ενδέχεται να φθάσουν και στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλώσεις μεταφέρθηκαν από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, και συμπίπτουν με την εντατικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος την Δευτέρα είχε συναντήσεις με το FNSEA και το συνδικάτο Νέοι Αγρότες, ενώ χθες Τρίτη συναντήθηκε με την Αγροτική Συνομοσπονδία και το Coordination rurale.