ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος - Πρώην διευθυντής ΣΔΟΕ: «Μεγάλο μέρος των χρημάτων σε στοιχηματικές»

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Intime News

Ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που φέρεται να αντιμετωπίζει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στον εισαγγελέα θα πάει αυτοβούλως ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θέλει να δώσει τις απαντήσεις του.

Πάντως, ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, μίλησε στο OPEN για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. «Όλη η Ελλάδα πέφτει από τα σύννεφα όταν βλέπει σε τέτοιες, άτυπες δομές, τα χρήματα του κόσμου να μην πηγαίνουν για τον προορισμό που προορίζονταν. Κατ’ εμένα η Αρχής Ξεπλύματος ποτέ δεν κάνει λάθος. Ασφαλώς έχω δει τα δημοσιεύματα, όχι την ίδια την απόφαση αλλά, όπως αποτυπώνεται εκεί είναι μία πολύ προσεκτική διάταξη – έτσι λέγεται το έγγραφο της Αρχής – η οποία λέει ότι οι λογαριασμοί του περιβάλλοντος του προσώπου “παγώνουν”, καθώς ο ίδιος δεν έχει λογαριασμό, για τους λόγους που λέει η Αρχή. Ότι τα χρήματα δεν πήγαν για τον κοινωνικό σκοπό αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτά πήγαν προς στοιχηματικές εταιρείες, είτε έγινε ανάληψη μετρητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράτος, προσθέτοντας: «Αν δείτε το προφίλ αυτής της άτυπης δομής, αναφέρει ότι, όσοι θέλουν να ενισχύσουν μπορούν να καταθέσουν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς».

Πώς λειτουργεί η Αρχή Ξεπλύματος

Ο κ. Φλωράτος εξήγησε, στη συνέχεια, ότι «η Αρχή Ξεπλύματος διαπιστώνει κάποια πράγματα και “παγώνει” τους λογαριασμούς. Περαιτέρω οι ελεγκτικές υπηρεσίες κάνουν τον έλεγχο. Αρμόδιο για να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς είναι, με προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ή το ίδιο το δικαστήριο» ενώ, αντιπαραβάλλοντας την έρευνα της Αρχής στην κοινωνική κουζίνα, με τον έλεγχο στην Κιβωτό του Κόσμου, ανέφερε πως, «υπάρχει μία διαφορά στα δύο που είπατε. Η δομή της Κιβωτού είχε οντότητα, ήταν ΜΚΟ, ενώ εδώ δεν έχουμε τίποτα. Δεν υπάρχει προσέγγιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν λογαριασμό συγγενικού προσώπου, στην περίπτωση της Κιβωτού στον ίδιο τον επικεφαλής της και στη δομή της οποίας ήταν εκπρόσωπος. Εδώ είναι ένα συγγενικό πρόσωπο του ατόμου που είναι επικεφαλής στον Άλλο Άνθρωπο. Στην Κιβωτό μπορεί να γίνει λογιστικός έλεγχος, όπως και έγινε, πήγαν οι υπηρεσίες, πήραν τα βιβλία και άρχισαν και τα ελέγχουν αν ήταν σωστά ή όχι. Εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «στη συγκεκριμένη περίπτωση δε γνωρίζω τι έχει γίνει αλλά συνήθως, ή συμβαίνει να υπάρχει καταγγελία, ή διασταύρωση στοιχείων σε λογαριασμούς. Μπορεί να ζητήσει, ή η ΑΑΔΕ, ή η Αρχή Ξεπλύματος από τις τράπεζες να της δώσουν όλα τα χρήματα που πηγαίνουν, από τους εν λόγω λογαριασμούς, στις στοιχηματικές». Πάντως, είπε ότι, η Αρχή διερευνά τον Πολυχρονόπουλο, από το 2020. «Πόσο καιρό το ψάχνουν, δε γνωρίζω. Τώρα κατέληξε το πόρισμα, γιατί αυτά είναι πορίσματα που επιφέρουν και αποτελέσματα αρνητικά, γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μη φάνε φαγητό. Η διάταξη είναι πολύ προσεκτική. Γιατί, συνήθως, οι διατάξεις δε λένε τι αφήνει ελεύθερο, τα παγώνει όλα. Και τότε προσέρχεται ο ελεγχόμενος, προσκομίζοντας τα στοιχεία των δαπανών του -αν τα παιδιά του πηγαίνουν σχολείο, αν πληρώνει λογαριασμούς κλπ. – και λέει η Αρχή ότι, "αυτό το κομμάτι το αφήνω να γίνεται". Εδώ η Αρχή ήρθε και άφησε, χωρίς να το ζητήσει κανένας, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και διάφορα άλλα, ώστε να μην σταματήσουν να τρώνε αυτοί που το έχουν ανάγκη». Ο στόχος της, όμως, «αφορά προς τις στοιχηματικές εταιρείες και τις αναλήψεις μετρητών. Για να το κάνει η Αρχή έχει κάποια στοιχεία».

Αρνείται τις κατηγορίες ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που φέρεται να αντιμετωπίζει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυχρονόπουλος μίλησε στον Alpha για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η οποία επικαλείται πόρισμα της αντίστοιχης Αρχής.

Το εν λόγω πόρισμα φέρεται να αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος από το 2020 συγκρότησε εγκληματική οργάνωση μαζί με μια συγγενή του και έναν συνεργάτη του, αποκομίζοντας περίπου 600.000 ευρώ.

«Εγώ δεν παίζω ποτέ (σ.σ.: τυχερά παιχνίδια). Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον "Άλλο Άνθρωπο"», ανέφερε επίσης ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

«Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν. Να το πιάσουν όμως καλά και να έρθουν εδώ να με πάρουν άμα κάνω, πώς το είπαν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ναι, εδώ είμαι. Να 'ρθετε να με πάρετε», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.