ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Avgi: Επιστρέφουν τηλεργασία και τηλεκπαίδευση – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κακοκαιρία Avgi: Επιστρέφουν τηλεργασία και τηλεκπαίδευση – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κακοκαιρία Avgi - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στις πληττόμενες περιοχές.

Κορυφώνεται σήμερα Τρίτη, το κύμα της κακοκαιρίας Avgi με ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και σφοδρούς βοριάδες, θέτοντας σε συναγερμό πολιτεία και δήμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει ανακοινωθεί σειρά έκτακτων μέτρων που αφορούν στο οδικό δίκτυο, στα σχολεία και εργαζόμενους στις περιοχές όπου αναμένεται χιονίσει ή ήδη πέφτει χιόνι.

Πού χιόνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Χιονοκαταιγίδα στην Θήβα

Πυκνή χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Πυκνή χιονόπτωση στη Σέτα Ευβοίας

Οι περιοχές που αναμένονται χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Κλειστοί δρόμοι - Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, υπενθυμίζεται ότι από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1), τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει ενώ έχει απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία βαρέως οχημάτων. Κλειστές είναι οι Λεωφόροι Πάρνηθας και Φυλής, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε λόγω χιονόπτωσης και η Λεωφόρος Διονύσου από το ύψους του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

Συγκεκριμένα από απόψε και μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), καθώς επίσης και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, στο τμήμα Σχηματάρι – Χαλκίδα. Η απαγόρευση ισχύει και στον Ε65 στο ύψος της Καρδίτσας στο ρεύμα προς Λαμία.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας,

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και

γ) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επ.Ο. Ελευσίνας - Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
• Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
• Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
Νομός Ευβοίας

Κλειστά σχολεία

Αττική

Κλειστά θα είναι σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Avgi».

Ειδικότερα, στην Αττική, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, στους δήμους:

 • Μάνδρας-Ειδυλλίας
 • Φυλής
 • Αχαρνών
 • Διονύσου
 • Κηφισιάς
 • Ωρωπού
 • Πεντέλης
 • ενώ αργά το βράδυ ανακοινώθηκε πως κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στο δήμο Παλλήνης.

Να σημειωθεί πως όσα σχολεία είναι σήμερα κλειστά στην Αττική, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Εύβοια

Στην περιφερειακή́ ενότητα της Ευβοίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους εξής δήμους:

 • Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας – ⁠Διρφύων
 • Μεσσαπίων – ⁠Ερέτριας – ⁠Κύμης – Αλιβερίου.

Ανοιχτά́ θα παραμείνουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

 • Σκύρου
 • Χαλκιδέων
 • Καρύστου
 • Ιστιαίας – Αιδηψού.

Βοιωτία

Στην περιφερειακή́ ενότητα της Βοιωτίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

 • Τανάγρας
 • Θήβας
 • Αλιάρτου – Θεσπιέων
 • Ορχομενού
 • Λεβαδέων.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με μεταγενέστερη προσέλευση (ώρα 10.00): στο Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας.

Σαντορίνη

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλεται και στον δήμο Θήρας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κρήτη

Τα σχολεία στα Ανώγεια της Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Αντίστοιχα, στο δήμο Φαιστού δεν θα λειτουργήσουν το Εσπερινό Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις του Εσπερινού Τυμπακίου και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά: το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Ζαρού, το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων, το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και το Γυμνάσιο Ζαρού.

Τηλεργασία σε 9 δήμους της Αττικής - 4 μέτρα για τις επιχειρήσεις

Η κακοκαιρία επαναφέρει και την τηλεργασία σε 9 δήμους του λεκανοπεδίου

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

 1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
 2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
 3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό - ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας - αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
 4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Σχετικές ειδήσεις