ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων – Δείτε εικόνες και βίντεο

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων – Δείτε εικόνες και βίντεο
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα (01/02) σε όλη τη χώρα, με φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους των Πανεπιστημίων να εναντιώνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα (Προπύλαια) με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων των Πανεπιστημίων να εναντιώνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Εκατοντάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω της συγκέντρωσης, η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ, σταδιακά αναμένεται να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Ψηφιακές εξετάσεις εξαμήνου αποφασίζουν τα Πανεπιστήμια

Οι πρυτανικές αρχές επεσήμαναν τη δυνατότητα διεξαγωγής ψηφιακών εξετάσεων στις περιπτώσεις των σχολών στις οποίες, λόγω καταλήψεων, αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, εκφράζοντας παράλληλα και δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, οι Πρυτάνεις τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών διαδικασιών (τόσο την υλοποίηση του εκπαιδευτικού εξαμήνου όσο και τη διενέργεια των εξετάσεων) με διαδικτυακά μαθήματα και ψηφιακές εξετάσεις, όπου αυτό απαιτείται.

H συζήτηση για το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αποστάσεως έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου, ενώ, διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις των Συγκλήτων των ΑΕΙ θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

«Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα Πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για τη στοχοποίηση των πρυτανικών Αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση», τονίζεται.

Τέλος, η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μία ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.