ΕΛΛΑΔΑ

Δυστύχημα Τέμπη: Η συγγνώμη του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ - «Θα ήμουν κι εγώ στο τρένο»

Δυστύχημα Τέμπη: Η συγγνώμη του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ - «Θα ήμουν κι εγώ στο τρένο»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη

Συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη με την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη.

Ο Παναγιώτης Τερεζάκης εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος και δακρυσμένος ενώ ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας πως και ο ίδιος είχε εισιτήριο για τη μοιραία αμαξοστοιχία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα.

«Εκείνο το βράδυ είχα εισιτήριο να είμαι στην 62. Άρα υπήρχαν πιθανότητες να μη με είχατε μπροστά σας αυτή τη στιγμή. Σε ηλικία 9 ετών εγώ γλίτωσα από σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Δερβένι. Όσοι ήταν, 40 άτομα, σκοτωθήκανε. Είχα βάλει στόχο και ορκίστηκα στη ζωή μου να μην επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοιο πράγμα και δυστυχώς έγινε».

«Μέσα σε 5 λεπτά παραβιάστηκαν 9 κανόνες»

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος σημείωσε: «Και έχετε τόσο δυνατές προσωπικές εμπειρίες και επειδή θα ήσασταν στην αμαξοστοιχία έχετε και ένα χρέος παραπάνω ως προς του ανθρώπου που πέθαναν».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ του απάντησε: «Το χρέος είναι αυτονόητο. Χάθηκαν 57 ζωές για το τίποτα».

Ο μάρτυρας επέρριψε ευθύνες στον σταθμάρχη αλλά και τους μηχανοδηγούς: «Προσωπικά ο ίδιος να ζητήσω συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους που χάσανε αγαπημένα πρόσωπα στο δυστύχημα αυτό. Μέσα σε 5 λεπτά 9 κανόνες παραβιάστηκαν. Είναι δεδομένο ότι ο σταθμάρχης έχει κάνει τα λάθη του. 44 χρόνια δουλεύω στα τρένα, τέτοιες συμπτώσεις που γίναν εκείνο το βράδυ δεν τις έχω ξαναδεί στη ζωή μου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκαλης ρώτησε: «Είπατε ότι εκείνο το βράδυ ήταν συμπτώσεις, σας ρωτώ. Η έλλειψη τηλεδιοίκησης για 3 χρόνια ήταν σύμπτωση;».

«Δεν αναφερόμουν στην τηλεδιοίκηση και προφανώς δεν ήταν σύμπτωση. Η τηλεδιοίκηση βλέπει ένα πολύ μεγάλο εκτεταμένο μήκος σιδηροδρομικού δικτύου ενώ ο σταθμός της Λάρισας επέβλεπε 4χλμ πριν από τη Λάρισα και άρα περίπου 4 χλμ βόρεια», είπε ο κ. Τερεζάκης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι ο ΟΣΕ είχε ανησυχίες για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένας Αποστολάκη, «Ανησυχίες δεν είχατε από την εμπειρία που έχετε από τον σιδηρόδρομο και σε άλλες χώρες;», ο Παναγιώτης Τερεζάκης απάντησε: «ανησυχίες είχαμε και είχαμε σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου».

Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται την Παρασκευή.