ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στα άκρα μια μέρα πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου οι σχέσεις αγροτών - κυβέρνησης

Αγρότες: Στα άκρα μια μέρα πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου οι σχέσεις αγροτών - κυβέρνησης
Eurokinissi

Αγροτικά μπλόκα24 ώρες έμειναν μέχρι την συνάντηση αγροτών - πρωθυπουργού 

Με τον φόβο να δούμε τρακτέρ και στο κέντρο της Αθήνας πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο η συνάντηση κυβέρνησης - αγροτών.

«Κρατάμε χαμηλά την μπάλα», αναφέρουν οι αγρότες με τους οποίους επικοινώνησε το Newsbomb.gr ενώ προσθέτουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτή την συνάντηση αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματά τους.

Το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες συνεδρίασαν στη Σίνδο για να ορίσουν την επιτροπή που θα έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τότε δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και ενισχύουν τα μπλόκα τους.

Κλείνουν τους δρόμους

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τις 8 το βράδυ της Κυριακής παρέμεινε κλειστή η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, μετά τον αποκλεισμό στον οποίο προχώρησαν αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά. Από τις 12 το μεσημέρι, αγρότες και μελισσοκόμοι, με τρακτέρ και φορτηγά, απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών και είναι η πρώτη φορά σήμερα που πραγματοποιήθηκε πολύωρος αποκλεισμός, διάρκειας οκτώ ωρών, ενώ όπως είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλοκλής Γκοτζιάς, από το μπλόκο της Χαλκιδικής, τις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την προσεχή Τρίτη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού διεξαγόταν από παράπλευρες οδούς.

Για 8η ημέρα παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών στο ύψος του ποταμού Σελινούντα οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Tempo24.news, πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου και στην συνέχεια επέστρεψαν στην παλαιά εθνική οδό προκειμένου να κλείσουν το δρόμο.

Οι αγρότες της Ανθήλης έγαλαν ψησταριές στον αυτοκινητόδρομo

Σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι αγρότες της Ανθήλης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μέσω των παραδρομών ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας επανήλθε και πάλι μετά από 1 ώρα.

Οι αγρότες - όπως μεταδίδει το tvstar.gr - φαίνονται αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και τη δικαίωση τους, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τους, οι αγρότες από το μπλόκο έβγαλαν ψησταριές μέσα στον αυτοκινητόδρομο και άναψαν φωτιά.

Έριξαν άχυρα και κοπριά στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Άχυρα και…κοπριά έριξαν το μεσημέρι της Κυριακής, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι στήνουν πλέον το “μπλόκο” με τα 40 περίπου τρακτέρ τους στη ΖΕΠ.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται - σύμφωνα με το kozanimedia.gr για αδιαφορία στα αιτήματά τους από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μαρινάκης: «Ανοιχτός διάλογος με κλειστούς δρόμους, δεν γίνεται»

Στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση «να στηρίξει έμπρακτα» τους αγρότες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS.

«Ξέρουμε όλοι ότι το επάγγελμα του αγρότη είναι δύσκολο. Από την πρώτη της θητεία αυτή η κυβέρνηση στήριξε με πολλές παρεμβάσεις τον αγροτικό κόσμο και έδωσε σημαντικές ελαφρύνσεις και ισχυρά κίνητρα. Μειώσαμε τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, και παρά την ενεργειακή κρίση απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων του αγροτικού ρεύματος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνέχιση για τρίτη χρονιά του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2024 και 5 επιπλέον μέτρα για την άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και τη μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές. Εμείς, ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες. Από κει και πέρα, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα. Αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες για τη διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, στο πλαίσιο της συμμαχίας που έχει, με ελληνική πρωτοβουλία, αναπτυχθεί, με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης

Σχετικά με το τι αναμένει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, επισημαίνει: «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι ακούει τους πολίτες και τα αιτήματά τους, όχι μόνο των αγροτών, αλλά όλων των επαγγελματικών ομάδων και προσπαθεί να δίνει βιώσιμες λύσεις. Ένας πολιτικός που πιστεύει στον εποικοδομητικό διάλογο. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει ξεκάθαρα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που δεν μπορούμε να υπερβούμε. Υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο και άλλα σοβαρά αιτήματα, αναφορικά με την ΚΑΠ, στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποκλεισμός δρόμων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «Ανοιχτός διάλογος με κλειστούς δρόμους, δεν γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών στους δρόμους και τις εθνικές οδούς. Εκτιμώ ότι τελικά με καλόπιστο διάλογο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε όλα αυτά τα ζητήματα που προανέφερα και στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Η αντιπροσωπεία

Η αντιπροσωπεία που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό αποτελείται από 15 μέλη οι οποίοι είναι οι εξής:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Σχετικές ειδήσεις