ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Δεν συζητάμε υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων

Κυβερνητικές πηγές: Δεν συζητάμε υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων

Αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων. 

Ενώ οι αγρότες αποφασίζουν σχετικά με τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα πως δεν συζητά με κλειστούς δρόμους. Δεν συζητάμε υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων, αναφέρουν και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις των αγροτών για να αποφασιστεί το ραντεβού με τους αγρότες. Επίσης, σπεύδουν να αποσαφηνίσουν ότι αν οι αγρότες αποφασίσουν να αποκλείσουν τους δρόμους και να κάνουν «απόβαση» στο Σύνταγμα θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνάντηση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι είναι ανοικτός σε συνάντηση με τους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να έχει συνάντηση με τους αγρότες από τα μπλόκα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους...».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν ξανά τον πρωθυπουργό για το αν επίκειται συνάντηση μαζί τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει: «Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.

«Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Μουγκρίζουν» τα τρακτέρ, αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια με μεγάλη μερίδα των διαμαρτυρομένων να προσανατολίζεται σε συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου προχώρησαν οι αγρότες της Κρήτης.

Εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Επισημαίνεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, θα συμμετάσχουν και αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είτε έχουν στήσει μπλόκα, είτε όχι. «Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες κι αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

Χθες στις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλία, Αίγιο και Μακεδονία οι αγρότες προανήγγειλαν σκληρή στάση και δήλωναν ανυποχώρητοι προτείνοντας την πολύωρη παραμονή τους στην Εθνική Οδό, την κάθοδό τους στην Αθήνα, αλλά και δράσεις μέσα στις πόλεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.