ΕΛΛΑΔΑ

Εξεταστική για Τέμπη: Δεν υπογράφει την κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train

Εξεταστική για Τέμπη: Δεν υπογράφει την κατάθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train
Φωτ.: Eurokinissi

 Η επιτροπή για τα Τέμπη ζήτησε από τους διερμηνείς να υπογράψουν 

Απρόσμενη εμπλοκή σημειώθηκε στην Εξεταστική επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μιας και ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train δεν προτίθεται να υπογράψει την κατάθεση που έδωσε προ ημερών.

Την άρνησή του να υπογράψει την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», επικαλούμενος την ποιότητα της διερμηνείας, γνωστοποίησε με επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, «τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους του κ. Καποτόρτο, δυσχεραίνουν ξεκάθαρα το έργο της επιτροπής μας και ενδεχομένως υποκρύπτουν κάποιου είδους σκοπιμότητα, ενδεχομένως να λειτουργούν και παρελκυστικά».

Μετά, δε, από σχετική πρότασή του, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τους δύο διερμηνείς, που ανέλαβαν την μετάφραση, να υπογράψουν τα σχετικά πρακτικά, και αν χρειαστεί να ξανακούσουν το ηχητικό υλικό των εν λόγω συνεδριάσεων.

Τι είχε καταθέσει ο Καποτόρτο

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train αρνήθηκε ευθύνη της εταιρείας και απέδωσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα σε σφάλμα του σταθμάρχη.

«Από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι ο σταθμάρχης απέστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό τραίνο, στο ύψος της Λάρισας» είπε ο κ. Καποτόρτο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδη. Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας στην Ελλάδα, και στα δύο τραίνα επέβαιναν από δύο πιστοποιημένοι μηχανοδηγοί, οι οποίοι «γνώριζαν όλους τους κανονισμούς, και σεβάστηκαν όλες τις σιδηροδρομικές διατάξεις».

Σε ερώτηση για τους ιατρικούς λόγους βάσει των οποίων ο μηχανοδηγός της επιβατηγής αμαξοστοιχίας είχε λάβει άδεια ασθένειας 40 ημερών το 2017, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι από τα αρχεία «προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος απείχε λόγω ασθενείας αλλά δεν τεκμηριώνεται για ποιο λόγο [...] Διαπιστώσαμε από τα αρχεία ότι απείχε για το αναφερόμενο διάστημα και στη συνέχεια εξετάστηκε από γιατρό για να μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του».