ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Αποκαλυπτήρια για τα δύο νέα πλοία – Ποια ήταν τα στελέχη που «έδωσαν» το όνομά τους

Πυροσβεστική: Αποκαλυπτήρια για τα δύο νέα πλοία – Ποια ήταν τα στελέχη που «έδωσαν» το όνομά τους
EUROKINISSI.

Τα δύο νέα πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έλαβαν τα ονόματα δύο αξιωματικών, οι οποίοι «έπεσαν» στο καθήκον.

Ολοκληρώθηκε στο Λιμάνι του Πειραιά η τελετή ένταξης των δύο νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Τα δύο νέα πλοία έλαβαν τα ονόματα του πυρονόμου, Σάββα Σάββαρη, πατέρα δύο παιδιών που «έχασε» τη ζωή του σε ηλικία 44 ετών, σε πυρκαγιά το 2018 στις Σέρρες και του δόκιμου ανθυποπυραγού, Αριστείδη Μουζακίτη, που σε ηλικία 33 ετών «άφησε» την τελευταία του πνοή το 2017 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό σε κατάσβεση πυρκαγιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Ο Σάββαρης «έχασε» τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε καλαμιώνα, στην περιοχή Λιμνοχώρι του Δήμου Ηράκλειας στον νομό Σερρών. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα:

«Εκπροσωπώντας σύσσωμη την πυροσβεστική οικογένεια, με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον σπουδαίο και εκλεκτό συνάδελφο Πυρονόμο, Σάββαρη Σάββα. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα με συνέπεια και αυτοθυσία προσέφερε στην υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στην οικογένεια του και στους οικείους του θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη».

Ο Μουζακίτης είχε τραυματισθεί στον θώρακα και σε άλλα σημεία του σώματος και είχε διακομισθεί στην Αθήνα με ελικόπτερο. Από την πρώτη στιγμή είχε δίπλα τους στενούς συγγενείς του.

«Στο πένθος βυθίσθηκε η πυροσβεστική οικογένεια από τον θάνατο του Δόκιμου Ανθυποπυραγού, Μουζακίτη Αριστείδη. Ο δόκιμος αξιωματικός κατέληξε περί 07:40 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στο οποίο νοσηλευόταν από τις 13 Ιουλίου 2017 λόγω σοβαρού τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι στο Ζευγολατιό Κορινθίας», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την 17η Ιουλίου 2017.

Αυτά είναι τα δύο εντυπωσιακά πλοία της Πυροσβεστικής

Τα πλοία κατασκευασθήκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας. Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο.

Η ταχύτητά τους επιτυγχάνεται από τρεις κινητήρες ΜΑΝ D2862, ισχύος 882 KW έκαστος και αποτυπώνεται στη μέγιστη ταχύτητα των 29,7 κόμβων.

Φέρουν δύο αντλίες πυρόσβεσης παροχής των 900 κυβικών μέτρων ανά ώρα η καθεμία, ενώ η πυρόσβεση γίνεται από τρεις πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού. Η δεξαμενή αφρογόνου υγρού έχει χωρητικότητα 2.000 λίτρων και η αντλία αφρού είναι παροχής 45 κυβικών μέτρων την ώρα.

Διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από τη θάλασσα (rescue zone) και για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Σχετικές ειδήσεις