ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνη διελκυστίνδα: Αγρότες: «Θα κλείσουμε τα πάντα» - Μαρινάκης: «Θα κάνουμε το αυτονόητο»

Επικίνδυνη διελκυστίνδα: Αγρότες: «Θα κλείσουμε τα πάντα» - Μαρινάκης: «Θα κάνουμε το αυτονόητο»
Φωτ.: Eurokinissi

Προειδοποιήσεις αγροτών: «Θα κλείσουμε και τα σούπερ μάρκετ, μέχρι να δικαιωθούμε θα τα κλείσουμε όλα» 

Αποφασισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε μια άκρως επικίνδυνη διελκυστίνδα με την κυβέρνηση.

Από την μια οι συνδικαλιστές διαμηνύουν πως «θα κλείσουν τα πάντα», την στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντάει πως έχει θεσπιστεί νόμος για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους.

Στο μεταξύ με τα τρακτέρ βρίσκονται στον κόμβο Μουδανιών οι αγρότες. Θα παραμείνουν μέχρι το βράδυ.

Προειδοποιήσεις για πολιορκία

Αναλυτικότερα, το πρωί μιλώντας στο MEGA εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι κτηνοτρόφοι Χρήστος και Θωμάς Μόσχος, μιλώντας στο MEGA για τις κινητοποιήσεις, ανέφεραν: «Είμαστε στο τελωνείο Καστοριάς. Το έχουμε κλείσει επ’ αόριστον για να πιέσουμε την κυβέρνηση. Στην αρχή δεν ήμασταν μέτωπο και ξαφνικά κορυφώθηκε η ενίσχυση και γίναμε. Όταν είπαμε πως θα έρθουμε στην Αθήνα την Τρίτη, ξαφνικά βλέπουμε βουλευτές, πρώην υπουργούς να εμφανίζονται για να μας λύσουν τα περσινά προβλήματα. Σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να ασκούμε πιέσεις για να γίνονται τα αυτονόητα».

«Πάμε σε “πολιορκία”. Θα κλείσουμε τα πάντα, λιμάνια, δρόμους, σύνορα, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ που αισχροκερδούν στις πλάτες μας. την Τρίτη θα κατεβούμε και στην Αθήνα. Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε, έχουμε αγανακτήσει. Την Τρίτη πρέπει να έρθει όλη η κοινωνία να μας στηρίξει, κατεβαίνουμε για να έχουμε όλοι λεφτά να πάμε. Αν δεν έχουν λεφτά και έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού, να αποδεσμεύσουν τον μισθό τους και να τον δώσουν στους αγρότες, τόσα λεφτά παίρνουν. Να αφήσουν τον μισθό τους και να βάλουν αυτοί πλάτη αυτή τη φορά. Για τα πάντα βάζουν οι αγρότες πλάτη», συμπληρώνουν.

Επίσης, προειδοποιούν ότι «θα κλείσουμε και τα σούπερ μάρκετ, μέχρι να δικαιωθούμε θα τα κλείσουμε όλα. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι κόκκινες γραμμές δεν πάμε σε περαιτέρω συζήτηση. Δεν επιδοτείται η παραγωγή, επιδοτείται το εισαγόμενο για να βαφτίζεται ελληνικό, δεν μπορεί αυτή η χώρα να έχει αυτάρκεια; Λίγα ζώα έρχονται που είναι ζώντα, τα υπόλοιπα είναι σφαγμένα. Να ερθουν οι πολιτικοί να μιλήσουμε μπροστά στις κάμερες όχι πίσω από κλειστές πόρτες».

Απάντηση Παύλου Μαρινάκη

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν επισημαίνοντας ότι αρκεί να γίνονται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι.

«Από το 2019 λύνουμε προβλήματα, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει προσθέτοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Κάνουμε το αυτονόητο. Είναι συστατικό της Δημοκρατίας».

Επίσης μιλώντας στο MEGA o εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός τόνισε: «Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις κινητοποιήσεις με τον τρόπο που επιλέγουν, από την άλλη, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η κοινωνική, η επαγγελματική ζωή, ότι δεν διαταράσσονται οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες κ.ο.κ. Άρα νομίζω ότι αυτή η χρυσή τομή είναι δουλειά της κυβέρνησης να βρεθεί και το έχουμε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι το καταφέρνουμε».

«Η απόφαση που πήραμε στη Νίκαια είναι να κάνουμε συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ», είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA o πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

«Καλούμε και τον αθηναϊκό λαό να είναι δίπλα μας γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας που δίνουμε αφορά και τους ίδιους, με την έννοια ότι παλεύουμε, πέρα από την επιβίωσή μας, να μπορούμε όλοι οι Έλληνες να γευόμαστε φθηνά, υγιεινά, ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που σήμερα δε γίνεται».