ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Καταφτάνουν οι συγγενείς των 57 νεκρών για το ετήσιο μνημόσυνο

Τέμπη: Καταφτάνουν οι συγγενείς των 57 νεκρών για το ετήσιο μνημόσυνο

Συντετριμμένοι και οι διασώστες που τη βραδιά της τραγωδίας στα Τέμπη είχαν συμμετάσχει στη διάσωση

Στα Τέμπη και στο σημείο όπου έναν χρόνο πριν άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα βαγόνια της αμαξοστοιχίας ιντερσίτι 62 που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία φτάνουν οι συγγενείς των 57 νεκρών και των τραυματιών για το ετήσιο μνημόσυνο.

Της Φανής Χαρίση

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου 2023 όταν στις 23.21 το βράδυ το ιντερσιτι 62 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη μετά τον σταθμό Λάρισας βρέθηκε να κινείται στη γραμμή καθόδου κι όχι στη γραμμή ανόδου λόγω μη ύπαρξης δικλείδων και συστημάτων ασφαλείας. Στο ύψος των Τεμπών συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που κινούνταν επίσης στη γραμμή καθόδου.

Το θλιβερό νέο της σύγκρουσης ταξίδεψε αστραπιαία και οι διασώστες που καταφτάνουν αντικρίζουν μια άμορφη μάζα σιδερικών, εκτροχιασμένα και καμένα βαγόνια, τραυματίες και νεκρούς.

57 άτομα έχασαν την ζωή τους και σήμερα εδώ στο σημείο της σύγκρουσης οι συντετριμμένοι συγγενείς αλλά και αρκετοί διασώστες απο το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία αποθέτουν λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων, πολλοί εκ των οποίων είναι νέα παιδιά και φοιτητές.

«Σαν ομάδα εκείνο το βράδυ βρεθήκαμε εδώ ζήσαμε τον κακό χαμό συνδράμαμε την ΕΜΑΚ εθελοντικά, ήταν απόκοσμη η εικόνα που αντικρύσαμε, ήταν μια κατάσταση που δεν είχαμε ξαναζήσει. Καμένες σάρκες, λιωμένα σώματα. Όταν φτάσαμε είχαν μαζέψει όλους τους τραυματίες και τους μετέφεραν στη Λάρισα. Κι αυτό που είχαμε να κάνουμε εμείς ήταν να βγάλουμε κομμάτια ή σορούς από το κομμένο βαγόνι χειρότερη κατάσταση ήταν τα ξημερώματα όταν ήρθαν γονείς κρατώντας μια φωτογραφία στα χέρια ζητώντας να μάθουν κάποια πληροφορία» τόνισε ο διασώστης Βασίλης Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «σήμερα ήρθαμε να αποτίσουμε τιμή».

Στο σημείο έφτασε νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας όπου και άφησε 57 τριαντάφυλλα σεβόμενος την απαίτηση των συγγενών των θυμάτων να μην παραστεί στο μνημόσυνο κανείς πολιτικός.

Στις 12 έχει προγραμματιστεί να γίνει το ετήσιο μνημόσυνο παρουσία συγγενών το οποίο θα τελέσει ο μητροπολίτης Λάρισας, Ιερώνυμος.

Φίλοι και συμφοιτητές των αδικοχαμένων παιδιών κρεμάνε στεφάνια και πανό με τη φωτογραφία των φίλων τους, ενώ γονείς και συγγενείς των θυμάτων ανάβουν καντηλάκια στο σημείο όπου είχαν φυτευτεί 57 ελιές, μία για κάθε νεκρό.