ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Η καταραμένη κοιλάδα που «σκοτώνει» κόσμο από το 1999

Τέμπη: Η καταραμένη κοιλάδα που «σκοτώνει» κόσμο από το 1999

H «Ματωμένη» Κοιλάδα των Τεμπών με τις τρεις ανείπωτες τραγωδίες που «σημάδεψαν» την Ελλάδα

Τρεις φορές μέσα σε 24 χρόνια δεκάδες πολίτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κοιλάδα των Τεμπών. Το 1999, 6 οπαδοί της ομάδας ΠΑΟΚ και ο οδηγός λεωφορείου χάνουν τη ζωή τους σε μια αιματηρή σύγκρουση. Το 2003, στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας-Θεσσαλονίκης, ένα τραγικό δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 παιδιά, μαθητές Λυκείου. Στις 28 Φεβρουαρίου, 57 άνθρωποι οι περισσότεροι φοιτητές χάνουν τη ζωή τους

Το πρώτο δυστύχημα σε εκείνο το σημείο έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου του 1999 όταν ένα λεωφορείο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ προσπαθεί να προσπεράσει ένα άλλο όχημα και βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούοντας με το φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση με το φορτηγό που ανατράπηκε σε χαράδρα, προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τραυμάτισε 33 ανθρώπους ακόμα.

Στις 13 Απριλίου του 2003 ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές της πρώτης λυκείου επέστρεφε από μια εκδρομή στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας. Στις 19:30 το απόγευμα, ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών. Τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 21 μαθητές να χάσουν ακαριαία τη ζωή τους.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα. Ένα επιβατηγό τρένο και μια εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούονται μετωπικά, όταν η αμαξοστοιχία βγαίνει από μια σήραγγα. Ολόκληρα βαγόνια εκσφενδονίζονται από τις ράγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 57 άτομα.

Η κοιλάδα των Τεμπών είναι πλέον πιο «ματωμένη» από ποτέ…