«ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 43% ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ - ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ 250.000 ΚΤΙΡΙΑ»

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πώς θα επηρεαστεί το Αιγαίο και η Ελλάδα από σεισμό στην Κωνσταντινούπολη;

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πώς θα επηρεαστεί το Αιγαίο και η Ελλάδα από σεισμό στην Κωνσταντινούπολη;
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σεισμικό χρονικό της περιοχής και η ιστορική σεισμολογία του Αιγαίου, οι προειδοποιήσεις των ειδικών 

Με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, με βάση όσα αναμοχλεύουν Τούρκοι ειδικοί, που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας για τις συνέπειες ενός τέτοιους γεγονότος.

Για το ζήτημα το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον Σπύρο Παυλίδη, ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του ΔΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το σεισμικό ιστορικό της περιοχής

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πιο ευάλωτες σεισμικά μεγαλουπόλεις στον κόσμο και έχει υποστεί στο παρελθόν πολλές φορές τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών».

Στη συνέχεια εξηγεί: «Η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά έχει από τα καλύτερα στον κόσμο ιστορικά αρχεία σεισμών, επιστημονικά επεξεργασμένα, από Βυζαντινές πηγές, ιδιαίτερα από τα λεπτομερή Οθωμανικά αρχεία και τη σύγχρονη εποχή. Η Πόλη στους 17 αιώνες ζωής συγκλονίστηκε από περισσότερους από 25 ισχυρούς σεισμούς, με μεγέθη που εκτιμώνται από 6,7 έως 7,6, μερικοί από τους οποίους υπήρξαν ιδιαίτερα καταστροφικοί και επώδυνοι, αφού πέρασαν ακόμη και στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί είναι της Καλλίπολης το 1912 μεγέθους 7,5 στο ρήγμα Γάνου, και των Πριγκηποννήσων του 1894 (Μ6,8), που προξένησε σοβαρές ζημίες στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Σπύρος Παυλίδης, σήμερα υπάρχει πλήθος μελετών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο και μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Τουρκίας. «Οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά, καθώς και τα επίσημα ευρωπαϊκά αποτελέσματα για την Εκτίμηση της Σεισμικής Επικινδυνότητας της Ευρώπης και Μεσογείου δείχνουν σεισμούς στην προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη θάλασσά του Μαρμαρά με μέγιστα μεγέθη της τάξης 7 έως 7,5», αναφέρει και προσθέτει:

«Η εκδήλωση ενός αντίστοιχου μεγέθους σεισμού στην Κωνσταντινούπολη συζητιέται έντονα τα τελευταία 25 χρόνια και είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τα επόμενα χρόνια είτε στο τμήμα του ρήγματος της Καλλίπολης, σε απόσταση από την Κωνσταντινούπολη, με συνέπειες και στη Δυτική μας Θράκη, είτε το πιθανότερο στο θαλάσσιο τμήμα νότια της Κωνσταντινούπολης-Σηλυβρίας. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση της πολιτικής προστασίας και του αντισεισμικού σχεδιασμού στην Τουρκία, παράλληλα με τη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έκανε άλματα στα τελευταία 25 χρόνια και σήμερα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, με μεγάλη όμως τρωτότητα των πόλεων και των υποδομών της. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού έχουν μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και λαμβάνονται συνεχώς προληπτικά μέτρα ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, όπως θα πρέπει και σε κάθε σεισμογενή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται στην Τουρκία και αυτές οι δημόσιες συζητήσεις και προετοιμασίες, οι οποίες δεν πρέπει να τρομοκρατούν τον κόσμο αλλά αντίθετα να τον καθησυχάζουν».

Πώς μπορεί να επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος

Στην περίπτωση που συμβεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός στη Θάλασσα του Μαρμαρά ή σε οποιοδήποτε τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας το ζήτημα που τίθεται αυτομάτως είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος.

Ο καθηγητής Παυλίδης απαντάει: «Δεν θα επηρεαστεί η χώρα μας άμεσα. Οι σεισμοί όμως του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας επηρεάζουν μακροχρόνια γεωλογικά και γεωδυναμικά την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Μια ένδειξη είχαμε με το σεισμό της Αθήνας του 1999 μεγέθους 5,9, που συνέβη σχεδόν 20 ημέρες μετά από εκείνον της Τουρκίας, αλλά γενικά επηρεάζεται ο υποθαλάσσιος χώρος με ισχυρούς μεν σεισμούς, μακριά όμως από κατοικημένες περιοχές, που απλά γίνονται μόνο αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις».

Η ιστορική σεισμολογία του Αιγαίου

Μιλώντας για την ιστορική σεισμολογία του Αιγαίου επισημαίνει:

«Το Αιγαίο και γενικά η χώρα μας έχουν πλούσια ιστορία καταγραμμένων ιστορικών σεισμών, μέτριων και ισχυρών, με σοβαρές συνέπειες μερικές φορές. Η ενόργανη σεισμικότητα και τα πολλά ενεργά ρήγματα που το διασχίζουν το επιβεβαιώνουν. Στην “ιστορική σεισμολογία”, ήρθαν τελευταία να συμβάλουν στην κατανόηση της σεισμικής συμπεριφοράς των ρηγμάτων η Αρχαιοσεισμολογία και κυρίως η Παλαιοσεισμολογια, κλάδοι που επεκτείνουν τις γνώσεις μας για σεισμούς συγκεκριμένων ρηγμάτων σε μεγαλύτερο βάθος γεωλογικού χρόνου. Παρόλο που η χώρα μας κατατάσσεται με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και 6η ή 7η διεθνώς, αντίθετα παραμένει σε πολύ χαμηλούς δείκτες θνησιμότητας και ζημίων από σεισμούς».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι «ο σεισμός και οι επιπτώσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται και να διερευνώνται μόνο ως ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά σαν ένα πολυσύνθετο κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο και ψυχολογικό σε ατομικό επίπεδο. Οι πτυχές του φαινόμενου είναι πολλές. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής. Δεν πρέπει να ξεχνιέται και να υποβαθμίζεται».

Χουλιάρας: Πιθανότητα 43,6% να γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του, και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο, προβλέπει ότι η πιθανότητα για έναν ισχυρό σεισμό -άνω των 6,5 Ρίχτερ- στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται στο 43,6%.

Λέκκας: «Μπορεί να καταρρεύσουν 250.000 κτίρια»

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε από την πλευρά του με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην Κωνσταντινούπολη και για τσουνάμι. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

«Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα αλλά και το μέγεθος», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως υπάρχουν μελέτες τρωτότητες, που έχουν υποδείξει όχι μόνο πόσα κτήρια θα πέσουν αλλά και πού. «Μιλάμε για 250.000 κτήρια», είπε για αυτά που μπορεί να πέσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων ειδικών. Ανέφερε ακόμη ότι στην Τουρκία λειτουργούν 1.000 σταθμοί που ελέγχουν την σεισμικότητα.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ανέλυσε τα δεδομένα:

Σχετικές ειδήσεις