ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δήλωση από την Μητρόπολη Κερκύρας: Δεν είμαστε θυρωροί - Απάντηση για τους βουλευτές στους ναούς

Νέα δήλωση από την Μητρόπολη Κερκύρας: Δεν είμαστε θυρωροί - Απάντηση για τους βουλευτές στους ναούς

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την Μητρόπολη δεν τίθεται θέμα για την είσοδο στους ναούς

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Μητρόπολη Κέρκυρας με αφορμή το ψήφισμα που υιοθέτησε η ιερατική σύναξη προ ημερών και σύμφωνα με το οποίο «δύο βουλευτές να μην θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν δεν τίθεται θέμα για την είσοδο στους ναούς, καθώς αυτή-όπως επισημαίνεται- για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε: «Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται από την Μητρόπολη Κερκύρας:

«Προς καθησυχασμό όσων έσπευσαν να παρερμηνεύσουν κατά το δοκούν τις σαφέστατες θέσεις της ανοιχτής επιστολής του Μητροπολίτη και των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας κατά την ιερατική σύναξη της 5ης Μαρτίου 2024 σας ενημερώνουμε ότι η είσοδος στους ναούς για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη, καθότι ούτε ο Μητροπολίτης ούτε οι κληρικοί είμαστε θυρωροί. Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας.

Εξάλλου, όπως ορίζει η κερκυραϊκή παράδοση, για τις επίσημες λιτανείες αρμόδιος να προσκαλέσει κατά το πρωτόκολλο είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ στις δοξολογίες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για την τοπική Εκκλησία ισχύει πάντοτε η πρόσκληση και η παραίνεση προς μετάνοια για θέματα που άπτονται της πίστεως, την οποία με χαρά θα αναμένουμε».