ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στα Δωδεκάνησα: Ανακαλύπτοντας την πλούσια ζωή και τα γαστρονομικά «μυστικά» τους

Απόδραση στα Δωδεκάνησα: Ανακαλύπτοντας την πλούσια ζωή και τα γαστρονομικά «μυστικά» τους

Άσπρα, ασβεστωμένα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, βουκαμβίλιες. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο των Κυκλάδων ή μήπως υπάρχει και μία άλλη πλευρά της Ελλάδας;

Πρόκειται για μία Ελλάδα που περιλαμβάνει δώδεκα νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα οποία διατηρούν ίχνη των πολιτισμών που άφησαν το στίγμα τους σε αυτά -από τους Ίωνες και τους Βυζαντινούς μέχρι τους Ενετούς και τους Ιταλούς.

Τα Δωδεκάνησα είναι κατάλληλα είτε για οικογένειες και παρέες είτε για solo διακοπές, συνδυάζοντας σε κάθε περίπτωση την ιστορία και τα αξιοθέατα με τη χαλάρωση και τη διασκέδαση και τις γαστρονομικές απολαύσεις.

Τα νησιά των Δωδεκανήσων από το Α έως το Ω

Πιο σωστά, από το Α έως το Χ. Και τα Δωδεκάνησα είναι… δεκαέξι. Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Αστυπάλαια: Η «Πεταλούδα του Αιγαίου» θυμίζει Κυκλάδες αλλά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Είναι γνωστή για το κάστρο της και τη μοναδική θέα στο Αιγαίο, τους επιβλητικούς ανεμόμυλους και τα ασβεστωμένα, άσπρα σπίτια. Στη Χώρα, γνωστή και ως «Αστροπαλιά», βρίσκονται τα περισσότερα μέρη για φαγητό και διασκέδαση στο νησί, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει εκεί τους περισσότερους επισκέπτες και ντόπιους.

Κάλυμνος: Το «νησί των σφουγγαράδων» είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της απλότητας και της αυθεντικότητας. Η Κάλυμνος φημίζεται για τον συναρπαστικό βυθό της, ενώ εδώ βρίσκονται κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για αναρρίχηση -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη.

Κάρπαθος: Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη Ρόδο, ξεχωρίζει λόγο της Ολύμπου, του μεσαιωνικού οικισμού με τους ανεμόμυλους, τους παλιούς φούρνους και τα γραφικά εκκλησάκια. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει όχι μόνο εκεό αλλά και γενικά στο νησί, μιας και είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσετε σε όλη την έκτασή του γυναίκες με παραδοσιακές στολές, αλλά και παραδοσιακά γλέντια όπου οι γυναίκες κάθονται χωριστά από τους άντρες.

Καστελλόριζο: Σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τις ακτές της Τουρκίας, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ηρεμίας στις διακοπές τους. Το νησί θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, καθώς το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς είναι πολύχρωμα, παραδοσιακά αρχοντικά με φόντο έναν κόκκινο βράχο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Κως: Το νησί του Ιπποκράτη προσελκύει κάθε χρόνο έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, καθώς έχει ένα πιο «εξωστρεφές» προφίλ που αντανακλάται στις μεγάλες πλατείες, τους φαρδείς δρόμους με φοίνικες, τα μοντέρνα κτήρια, τα καφέ και τα εστιατόρια. Αν αγαπάτε την αρχαία ιστορία, μάλλον θα ενθουσιαστείτε με το Ασκληπιείο, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που αποτελείτο -μεταξύ άλλων- από θεραπευτήρια, ναούς, θέρμες και ιατρική σχολή.

Λέρος: Πρόκειται για ένα νησί όπου το πράσινο συνυπάρχει αρμονικά με το γαλάζιο. Προτείνεται, δε, σε όσους επιδίδονται σε καταδύσεις -τόσο στη θάλασσα όσο και… στις παραδοσιακές γεύσεις όπως η πατσαβουρόπιτα.

Νίσυρος: Το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν στο νησί το καθιστούν έναν προορισμό που δύσκολα ξεχνιέται. Αν προσθέσετε και τα αυθεντικά χωριά με τα παραδοσιακά καφενεία και τα εκκλησάκια που βρίσκονται στους βράχους, τότε καταλαβαίνετε καλύτερα γιατί η Νίσυρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Πάτμος: Εδώ πρόκειται για ένα νησί... αποκάλυψη, που μάλιστα είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η μυστηριακή αύρα του Σπηλαίου της Αποκάλυψης και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου δύσκολα θα αφήσουν αδιάφορους τους επισκέπτες της Πάτμου.

Ρόδος: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε το νησί των Ιπποτών. Δύο από αυτούς είναι η μοναδικά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και η διάσημη κοιλάδα με τις πεταλούδες.

Σύμη: Μπορεί η Ρόδος να είναι το πιο γνωστό νησί των Δωδεκανήσων, αλλά και η Σύμη είναι ιδανική για όσους αναζητούν έναν κοσμοπολίτικο προορισμό με πολύχρωμα νεοκλασικά και παραλίες που είναι προσβάσιμες με καΐκια.

Τήλος: Το νησί ξεχωρίζει για το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο του και τα μοναδικά αξιοθέατά του -το σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου έγινε η ανακάλυψη απολιθωμένων οστών νάνων ελεφάντων, και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Χάλκη: Σε αντίθεση με την κοσμοπολίτικη Ρόδο, η Χάλκη χαρακτηρίζεται από ηρεμία αλλά και μια γραφική χώρα με πολύχρωμα σπίτια και όμορφες γαλάζιες παραλίες.

Όπως αναφέραμε, τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνουν ουσιαστικά δεκαέξι νησιά και ολοκληρώνονται με τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι και το Μαράθι.

Γεύσεις που δεν πρέπει να μένουν κρυφές

Τα Δωδεκάνησα έχουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της χώρας μας, η οποία καλύπτει όλα τα γούστα και τις διατροφικές συνήθειες. Στην Αστυπάλαια θα βρείτε μία διαφορετική παραδοσιακή συνταγή για φακές, τις φακές αραντιστές, δηλαδή φακές με ένα είδος «ζυμαρικών», τα «αραντιστά». Η Κάλυμνος είναι κυρίως γνωστή για τη μακαρονάδα του ψαρά με αχινό αλλά και τα καλύμνικα φύλλα με αυγολέμονο, δηλαδή τους δικούς μας ντολμάδες.

Στην Κάρπαθο αξίζει να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές μακαρούνες και την κατσίκα κοκκινιστή με σέλινο, ενώ, αν επισκεφτείτε την Κω, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κατιμέρια με χόρτα και ζάχαρη και το γλυκό κουταλιού ντοματάκι. Αν, πάλι, πάτε στη Ρόδο, αξίζει να δοκιμάσετε τα πιταρούδια, δηλαδή τους τοπικούς ρεβιδοκεφτέδες και το μελεκούνι.

Σίγουρα, τα Δωδεκάνησα έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερες εμπειρίες -γευστικές και όχι μόνο- από αυτές που αναφέρουμε εδώ. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε ποιο από τα δώδεκα (συν τέσσερα) νησιά θα μπει στον χάρτη με τα επόμενα ταξίδια σας.