ΕΛΛΑΔΑ

Λίμνη Τσιβλού: Ένας υδάτινος παράδεισος για την ανοιξιάτικη εξόρμησή μας

Λίμνη Τσιβλού: Ένας υδάτινος παράδεισος για την ανοιξιάτικη εξόρμησή μας

Άνοιξη σημαίνει φύση και η χώρα μας, μας δίνει αμέτρητες επιλογές να χαρούμε το περιβάλλον στα καλύτερά του: Την εποχή δηλαδή, που πρασινίζουν κάμποι και βουνά, τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν, ενώ ο ήλιος μας προσφέρει το πιο φωτεινό και ανοιξιάτικο τοπίο.

Κι όμως, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε ώρες ολόκληρες για να απολαύσουμε τον προορισμό, μιας και σε πολύ μικρή απόσταση μπορούμε να βρούμε μέρη, τα οποία θα μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που αναζητάμε: Στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Τη φετινή άνοιξη, λοιπόν, επιλέγουμε να ταξιδέψουμε σε κοντινούς προορισμούς για να αποδράσουμε από την καθημερινότητα και συγκεκριμένα, στη Λίμνη Τσιβλού. Η Λίμνη Τσιβλού, στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα, είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη ιστορία που μας καλεί να την γνωρίσουμε.

Η ιστορία της Λίμνης Τσιβλού

Στα 25 χιλιόμετρα από την Ακράτα, ανηφορίζοντας τον επαρχιακό δρόμο Ακράτας- Ζαρούχλας βρίσκεται η Λίμνη Τσιβλού με τα πανέμορφα νερά και την ενδιαφέρουσα ιστορία της. Πολλοί την αποκαλούν και «λίμνη της διολίσθησης ή κατολίσθησης» και αυτό, διότι δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μία μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός.

Αν μπορούσε κάποιος δύτης, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, να κάνει κατάδυση, θα μπορούσε να βρει καμπαναριά και παλιά χτίσματα στο βάθος της, ενώ οι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχαν οικισμοί.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, ήταν που έκανε όλο και περισσότερους να επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώνουν και να ανακαλύπτουν τα είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί.

Δραστηριότητες στη Λίμνη Τσιβλού

Το καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη, την κάνει να μοιάζει με έναν υδάτινο παράδεισο που δίνει ευκαιρίες για πλήθος δραστηριοτήτων. Αν επιλέξουμε να κάνουμε πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, θα έχουμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε στις Άλπεις, χάρη στη θέα στο Χελμό, ενώ οι όχθες της είναι ιδανικές και για ποδήλατο, κωπηλασία ή κολύμπι στα δροσερά νερά της.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσουμε τη λίμνη σε όλη την έκτασή της είναι το κανό, που μας επιτρέπει να κάνουμε τον γύρο της σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του μικρού της μεγέθους. Μετά από την εξερεύνηση, σειρά έχει η απόλαυση. Είτε καθίσουμε σε μία από τις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στη λίμνη για να γευτούμε τις τοπικές λιχουδιές, είτε πιούμε τον καφέ μας με θέα τα πράσινα νερά της, το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε αποδράσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας.

Επόμενη στάση: Ζαρούχλα, το χωριό που συνδυάζει πέτρα και πράσινο

Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στη λίμνη, είναι ευκαιρία να επισκεφτούμε και τα γύρω χωριά και ιδιαίτερα το χωριό Ζαρούχλα, ένα χωριό που συνδυάζει τα πέτρινα χτίσματά του με το πράσινο της περιοχής.

Η Ζαρούχλα, περίπου 11 χιλιόμετρα από τη λίμνη, είναι χτισμένη σε υψηλό υψόμετρο, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στον νομό Κορινθίας και είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Τα πέτρινα σπίτια, ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος, το κελάρυσμα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει το χωριό, το πυκνό δάσος τριγύρω, οι ταβέρνες και τα μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, συνθέτουν το σκηνικό που όλοι ονειρευόμαστε όταν προγραμματίζουμε μία απόδραση από την πόλη.

Την άνοιξη, κάθε άκρη της Ελλάδας μας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες και εμείς είμαστε έτοιμοι, με σύντομες εκδρομές, όπως είναι αυτή μέχρι τη Λίμνη Τσιβλού, να απολαύσουμε στο έπακρον καταπράσινα τοπία, πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές και δραστηριότητες που μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για τον Τουρισμό