ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός άλλαξε τις συνήθειες στο Δέλτα του Έβρου: Ανησυχητικά χαμηλότερος ο αριθμός των πτηνών

Ο καιρός άλλαξε τις συνήθειες στο Δέλτα του Έβρου: Ανησυχητικά χαμηλότερος ο αριθμός των πτηνών
Eurokinissi

Η κλιματική αλλαγή, αλλάζει και τις συνήθειες των πτηνών στο Δέλτα του Έβρου.

Οι καλαμιές στον υδροβιότοπο του Έβρου, αποτελούν αγαπημένο τόπο για το ξεχειμώνιασμα των μεταναστευτικών πτηνών.

Η κάμερα της ΕΡΤ πήγε με προσοχή την περιοχή που εμφανίζεται τόσο εύθραυστη και ευαίσθητη στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Ο χειμώνας που δεν ήρθε

Ο αριθμός των πτηνών που έφτασαν φέτος στον Έβρο ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, γιατί το θερμόμετρο του πλανήτη δεν ενεργοποίησε την ανάγκη μετακίνησης τους προς τον νότο. Έμειναν να διαχειμάσουν σε περιοχές του πλανήτη που άλλοτε ήταν απολύτως αφιλόξενες κατά τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η περιβαλλοντολόγος Ελένη Μακρυγιάννη, εξήγησε πως ένας πολύ ήπιος χειμώνας στην αρκτική Τούνδρα της Σιβηρίας και τον Δούναβη, κράτησε τα πουλιά το χειμώνα που μόλις πέρασε στον κάποτε παγωμένο βορρά.

Μειωμένοι οι πληθυσμοί

Οι πρασινοκέφαλες πάπιες είναι λιγότερες από 10.000 και οι χήνες που ταξίδεψαν υπολογίζονται γύρω στις 2.000.

Ωστόσο, 9.000 νανόκυκνοι τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το δύσκολο ταξίδι, έχοντας ενστικτωδώς την γνώση ότι στο δέλτα θα βρουν εύκολα άφθονο φαγητό.

Οποιαδήποτε περίοδο του έτους ο Έβρος ένα σταυροδρόμι του φτερωτού κόσμου, προσφέρεται για επίσκεψη από ορνιθολόγους και παρατηρητές της άγριας φύσεως.

Εν τούτοις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας μοναδικός υγρότοπος διεθνούς σημασίας κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και εφ’ όσον, όπως όλα δείχνουν, αυτή συνεχιστεί το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά και η γοητεία τόσο του τοπίου όσο και της ζωής σε αυτό θα αποτελεί ανάμνηση.