ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι από την ΕΛ.ΑΣ για τις τηλεφωνικές απάτες: 555 καταγγελίες σε 3 μήνες

Καμπανάκι από την ΕΛ.ΑΣ για τις τηλεφωνικές απάτες: 555 καταγγελίες σε 3 μήνες
Unsplash

Στο Newsbomb θύμα που του άρπαξαν 7.000 ευρώ

Αύξηση καταγράφεται στις απάτες μέσω τηλεφώνου στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, μόνο στην Αττική, η αστυνομία δέχθηκε 555 καταγγελίες από θύματα των επιτήδειων, ενώ το ίδιο διάστημα του 2023 είχαν φτάσει στην ασφάλεια 498 καταγγελίες. Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι με τους απατεώνες να τους... συστήνονται ως αστυνομικοί, γιατροί και λογιστές.

Κόρη θύματος τηλεφωνικής απάτης μιλά στο newsbomb.gr και περιγράφει πώς κατάφεραν να την πείσουν να τους δώσει 7.000 ευρώ και 20 χρυσές λίρες. «Πήραν τηλέφωνο και της είπαν ότι είναι από την ασφάλεια και ότι η αδερφή μου μαζί με τον γαμπρό μου ενεπλάκησαν σε τροχαίο και σκότωσαν ένα παιδί. Ζήτησαν από τη μητέρα μου χρήματα για να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Μάλιστα, της είπαν να μην καλέσει την αδερφή μου, γιατί είναι στο κρατητήριο και απαγορεύεται. Εμένα δεν μπορούσε να με πάρει τηλέφωνο γιατί δούλευα και στον χώρο που εργάζομαι δεν έχω σήμα. Έτσι της είπαν, δώσε μας όσα λεφτά έχεις για να τα δώσουμε στους γονείς του θύματος για να μην κάνουν μήνυση στην κόρη σου και προφυλακιστεί...»

H 84χρονη από τα Τρίκαλα πανικοβλήθηκε και αμέσως άρχισε να βάζει σε μια σακούλα τις οικονομίες της για να της δώσει στον υποτιθέμενο αστυνομικό. Οι επιτήδειοι της έδωσαν ραντεβού σε δρόμο των Τρικάλων με την 84χρονη να πηγαίνει στο σημείο και να παραδίδει τα χρήματα και τις λίρες σε μια γυναίκα την οποία περιέγραψε ως «κοντή, μελαχρινή, με μαλλιά μέχρι τον ώμο και ότι μιλούσε σπαστά ελληνικά».

Οι απατεώνες όμως δεν έμειναν εκεί, τηλεφώνησαν ξανά στη γυναίκα και της ζήτησαν κι άλλα χρήματα με εκείνη να τους απαντά πως δεν έχει παρά μόνο κάποια λίγα ευρώ για να επιβιώσει η ίδια με τον σύζυγό της. Αυτό δεν φάνηκε να τους... συγκινεί και της ζήτησαν να βάλει και αυτά τα λίγα ευρώ σε μια σακούλα και να περιμένει ένα ταξί που θα της στείλουν για να παραλάβει τα χρήματα. Όμως ο ανυποψίαστος οδηγός ταξί, όταν πήγε να πάρει τα χρήματα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και αμέσως τα παρέδωσε στην αστυνομία.

Αυτό που εντοπίζει η ΕΛ.ΑΣ είναι πως πλέον οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν οδηγούς ταξί οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για τη δράση των απατεώνων. Τους καλούν να πάνε στο θύμα, να παραλάβουν μια τσάντα και να τη μεταφέρουν σε σημείο που τους έχουν αναφέρει.

Η ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τονίζει πως: Ποτέ κανένας αστυνομικός δεν καλεί πολίτη για να του ζητήσει χρήματα για να τον σώσει από μήνυση ή απο τη φυλακή. Θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στην αστυνομία.

Σχετικές ειδήσεις