ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Κενό μνήμης επικαλείται ο 39χρονος-Οι επιστολές και οι αστυνομικοί που «ξηλώθηκαν»

Άγιοι Ανάργυροι: Κενό μνήμης επικαλείται ο 39χρονος-Οι επιστολές και οι αστυνομικοί που «ξηλώθηκαν»

Όσο προχωρά η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της στους Αγίους Αναργύρους, έρχονται στο φως νέα στοιχεία

«Δε θυμάμαι τι έχει γίνει, σήμερα έμαθα ότι έκανα κακό στην Κυριακή», είπε στην ανακρίτρια ο 39χρονος που δολοφόνησε την 28χρονη Κυριακή Γρίβα έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων. Ο ίδιος επικαλέστηκε χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα και έδωσε απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια.

Tην Πέμπτη 4 Απριλίου ο δράστης βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο και δεν είπε τίποτα για την υπόθεση της δολοφονίας. Αντίθετα, επικαλέστηκε ένα κενό μνήμης για το αδικοχαμένο κορίτσι. Αυτό που ζήτησε είναι να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο της πράξης του και επικαλείται σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Μάλιστα ζήτησε να μην κρατηθεί λόγω των ψυχιατρικών προβλημάτων ή διαφορετικά να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός και να κρατηθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπως και τελικώς αποφασίστηκε. Προφυλακίστηκε δηλαδή, ωστόσο θα κρατείται προσωρινά στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Έχει νοσηλευτεί επτά φορές σε ψυχιατρεία και είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας

Σύμφωνα πληροφορίες της ΕΡΤ, μέσα στο υπόμνημα γίνεται επίκληση στοιχείων από τον ιατρικό φάκελο προς επίρρωση των ισχυρισμών του για τα σοβαρά ψυχιατρικά. Όπως προκύπτει τα τελευταία χρόνια έχουν συνταγογραφηθεί στον 39χρονο 16 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα που προορίζονται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικές παθήσεις, χωρίς βεβαίως είναι γνωστό εάν λάμβανε αυτή τη φαρμακευτική αγωγή ή εάν τη λάμβανε κατά διαστήματα.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2013 έως και το 2023, είχε νοσηλευτεί τουλάχιστον επτά φορές σε ψυχιατρεία της Αθήνας. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, το 2023, μέσα σε πέντε μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο, είχε νοσηλευτεί τέσσερις φορές.

Επιπλέον, στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρεται ότι είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ δήλωσε και τοξικοεξαρτημένος. Το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτά τα στοιχεία είναι αληθή, τα οποία φαίνεται ότι δεν προέκυψαν χθες, ούτε προχθές, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια και εάν ο δράστης της γυναικοκτονίας έπαιρνε τα φάρμακά του και λάμβανε της απαραίτητης φροντίδας ώστε να μην αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, όπως διαπιστώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οι δύο επιστολές του στην 28χρονη και πως προσπαθούσε να πλασαριστεί ως «θύμα»

Ο 39χρονος, έστελνε επιστολές στην 28χρονη μέσα από τις οποίες προσπαθούσε να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν «θύμα», λίγο πριν μαχαιρώσει την Κυριακή μέχρι θανάτου έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

Στις επιστολές προσπαθεί να δείξει έναν άνθρωπο που… αγαπά αλλά απορρίπτεται, που «τα έδωσε όλα» αλλά η Κυριακή ήταν η «κακή» της υπόθεσης. Πως «έκανε ό,τι μπορούσε» αλλά η 28χρονη δεν τον αγάπησε και τα «ακύρωσε όλα».

Στην πρώτη επιστολή αναφέρει: «Ό,τι και να έκανα σκεφτόμουν πάντα και εσένα. Ακόμη και ότι έγινα υπεύθυνος στη δουλειά. Σκεφτόμουν ότι θα είσαι υπερήφανη για εμένα. Σκεφτόμουν το μέλλον μας, ακόμα και που θα πάμε. Σε όλους έλεγα η Κυριακή μου είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί κι ας κάνει βλακείες, δεν θα με πονέσει ποτέ. Κι όμως, όλο τον τελευταίο καιρό όλο με προσβολές με αντιμετωπίζεις. Έδειχνες ότι με σιχαίνεσαι, δεν με εκτιμούσες, δεν με ήθελες και εγώ αναρωτιόμουν τι κάνω λάθος. Προσπάθησα αλλά βρήκες άλλον. Αυτό μου έδειξε ότι δεν με αγάπησες ρε Κυριακή. Ό,τι και να λες είναι όλα δικαιολογίες στο μυαλό σου για να είσαι εσύ καλά. Σε κοιτάω ακόμα εδώ και λέω γιατί μας έκανες έτσι; Δεν μου άξιζε αυτό μωρό μου. Δεν μου άξιζε, γιατί σου έδειξα πως δεν έχω ξανά νιώσει ποτέ όπως ένιωσα για εσένα και ότι ήθελα όσο τίποτα να τα καταφέρουμε. Περάσαμε πολλά και έκανα πολλά λάθη όμως, σου είπα “εδώ είμαι, αυτός είμαι, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Στην δεύτερη επιστολή ισχυρίζεται: «Πίστεψα σε αυτά που μου έλεγες. Δεν γίνεται ο ίδιος άνθρωπος που με έκανε να νιώσω τόση αγάπη τώρα να με κάνει χίλια κομμάτια. Τόσο ωραίος ήταν αυτός ο άνδρας; Δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί μια χαρά και με την δουλειά μας; Δεν είχαμε τόσα να κάνουμε και να ζήσουμε; Γιατί φέρθηκες έτσι; Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις τι έχει γίνει. Πάντα έλεγα το κορίτσι μου αξίζει και σου έλεγα να μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Αξίζει να παιδεύομαι στη δουλειά, αξίζει τα πάντα. Αποφάσισες όμως, να αποδείξεις ότι δεν άξιζε τίποτα. Υποτίμησες τόσο πολύ τον εαυτό σου. Ήθελες επιβεβαίωση; Τώρα όλα εντάξει; Τόσα χρόνια για να μου δείξεις ότι ήταν όλα ψέματα; Κρίμα ρε μωρό μου, σε αγάπησα. Μπορούσες να τελειώσεις αυτή τη σχέση και μετά να κάνεις ό,τι θέλεις και όχι με αυτόν τον τρόπο. Με σκότωσες και με έδιωξες με τον χειρότερο τρόπο. Δεν θέλω να ξανά κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση. Δεν θέλω να με ακουμπάς. Ό,τι αγάπησα δεν υπάρχει πια εκεί. Γενικά δεν θέλω άλλο εσένα μέχρι να σταματήσω και εγώ από οδηγός οπότε και δεν θα βλεπόμαστε. Χθες, όπου προσπάθησα να κάνω έρωτα μαζί σου τα χάλασες όλα. Κρίμα γιατί σε αγάπησα. Να είσαι καλά αλλά μακριά μου».

«Ξηλώθηκαν» άλλοι 4 αστυνομικοί - Πού μεταφέρθηκαν

Έπειτα από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων και τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, που υποστήριξε ότι δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η 28χρονη όταν συνομιλούσε μαζί της, με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας «ξηλώθηκαν» και οι τέσσερις αστυνομικοί, που βρίσκονταν το μοιραίο βράδυ στο τμήμα.

Η υποδιοικήτρια του τμήματος, η οποία εκτελούσε χρέη επόπτριας και συνομίλησε με την 28χρονη, η αστυνομικός οδηγός, που είχε μεταφέρει με το περιπολικό την επόπτρια στο τμήμα, η αξιωματικός υπηρεσίας, η οποία σύμφωνα με όσα η ίδια κατέθεσε, ακόμη και μετά τη δολοφονία επέκρινε τον φίλο της 28χρονης, επειδή δεν τους εξήγησε επαρκώς τον κίνδυνο.

Από τη θέση του απομακρύνθηκε και ο τελών υπό απόταξη αστυνομικός σκοπός, που δεν έκανε το παραμικρό, αν και ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο επικοινώνησε τις ανησυχίες της η Κυριακή όταν επισκέφθηκε το τμήμα.

Όλοι τους απομακρύνονται από τη θέση τους έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

  • Διοικητής ΑΤ και αστυνομικός-σκοπός – Στην διεύθυνση Μεταφορών της ΕΛ.ΑΣ. (Αμυγδαλέζα)
  • Υποδιοικήτρια-επόπτρια και τηλεφωνητής Άμεσης Δράσης – Στην διεύθυνση Αλλοδαπών
  • Αξιωματικός υπηρεσίας και αστυνόμος – οδηγός: Στην διεύθυνση Μεταγωγών
  • Ο υπό απόταξη αστυνομικός που κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών μετατέθηκε στο τμήμα Αλλοδαπών

Σχετικές ειδήσεις