ΕΛΛΑΔΑ

Αντωνία Ηλία: Ο βίος και η πολιτεία της πρώην πρωτοδίκη που φυγοδικούσε για 19 χρόνια

Αντωνία Ηλία: Ο βίος και η πολιτεία της πρώην πρωτοδίκη που φυγοδικούσε για 19 χρόνια
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Αντωνία Ηλία: Οι καταδίκες, η Interpol, η... Ζαμίν και οι περιπέτειες 

Επιστροφή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2005 έκανε χθες η επικαιρότητα με την πληροφορία ότι εκδόθηκε στην Ελλάδα η εκ των πρωταγωνιστών του παραδικαστικού κυκλώματος, πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία.

Η Αντωνία Ηλία, 46 ετών τότε -σήμερα 66- φυγοδικεί από το 2005 στη Μεγάλη Βρετανία και η περίπτωσή της έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς επί 19 συναπτά έτη πετύχαινε να μπλοκάρει επανειλημμένως την έκδοσή της στη χώρα μας.

Η Αντωνία ή Τόνια Ηλία έχει καταδικαστεί ερήμην ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το κουβάρι για το παραδικαστικό κύκλωμα άρχισε να ξετυλίγεται το 2004, μετά από τις καταγγελίες για το λεγόμενο παρα-εκκλησιαστικό κύκλωμα.

Χθες το πρωί δύο αστυνομικοί της Interpol μετέφεραν την Αντωνία Ηλία στη χώρα μας.

Αρχικά το 2005 διέφυγε στο εξωτερικό όπου κατόπιν συνελήφθη στο Μπράιτον και φυλακίστηκε τον Μάϊο του 2011 από τις βρετανικές αρχές. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και παρέμεινε σε περιορισμό με βραχιολάκι. Εντούτοις κατόρθωσε συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια να καθυστερεί την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.

Πόσες φορές ζητήθηκε έκδοση

Η έκδοσή της στην Ελλάδα, είχε προηγουμένως διαταχθεί στις 8/6/2015, 28/12/2016, 19/1/2017 και 15/2/2017, ανεστάλη εκ του νόμου στις 8/6/2015, λόγω της κατατεθείσης προσφυγής της, στις 28/12/2016 λόγω προσωπικής της ασθένειας και στις 19/1/2017 επειδή εξετάστηκε και κρίθηκε από τον γιατρό της αγγλικής αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Heathrow, ως «ακατάλληλη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο» για λόγους υγείας που κατά την κρίση του, χρήζουν επείγουσας ιατρικής διερεύνησης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η δικαστική έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού, το Δεκέμβριο του 2004, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την υπόθεση ανέλαβαν οι εφέτες-ανακριτές Ιωάννης Σίδερης και Ιωάννης Φιοράκης, ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς.

Η δικογραφία αναφερόταν μεταξύ άλλων σε ηχογραφημένες συνομιλίες και ρεπορτάζ που παρέθεσαν στοιχεία για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Δικαιοσύνης, όπου δικαστές είχαν διασυνδέσεις με δικηγόρους και άτομα του εκκλησιαστικού χώρου και κατηγορήθηκαν ότι καθόριζαν την έκβαση δικών έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Δήλωνε Γαλλίδα ονόματι... Ζαμίν

Εις βάρος της Αντωνίας Ηλία, όταν συνελήφθη τον Μάιο του 2011 στη Μεγάλη Βρετανία, εκκρεμούσαν πέντε Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης.

Μάλιστα όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε την πραγματική της ταυτότητα.

«Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει, αν και δεν κατόρθωσε να παραπλανήσει τις βρετανικές δικαστικές αρχές.